Dit gaat de Haarlemmermeese bosplas weer helder maken

Dit bericht is geplaatst op 23 april 2021
Dit gaat de Haarlemmermeese bosplas weer helder maken

"De plas krijgt eindelijk de kans om te herstellen."

In mei 2021 wordt een nieuw beluchtingssysteem geïnstalleerd in de Haarlemmermeerse bosplas. Dit moet een einde maken aan de slechte waterkwaliteit. Project Baseline Haarlemmermeerse bos verwacht goede resultaten. Het nieuwe systeem zou vele malen effiënter zijn. Duikersgids Support Team: Axel Gunderson. 

Duiken in de Haarlemmermeerse bosplas

Het oude systeem werkte al jaren niet meer optimaal. Wat is er veranderd? In plaats van vier pontons worden nu vijftig, op douchekoppen lijkende, diffusors geplaatst. De diffusors worden op slangen aangesloten, die op de bodem liggen, en voortdurend lucht in de plas blazen. Ze worden zo gepositioneerd dat er geen 'dode gebieden' ontstaan en het water optimaal gemend wordt. De installatie volgt op een proef, die in 2013 startte, om te kijken wat er gebeurt als het water in de plas niet of nauwelijks gemengd wordt. De gevolgen zijn na te lezen op de website van Project Baseline. Wat is op dit moment de stand van zaken? De logberichten op Duikersgids zijn veelzeggend. De laatste tijd wordt een zicht van gemiddeld 2 meter gelogd. Hierdoor wordt er minder in de plas gedoken.  

Plas wordt minder koud

Wanneer gaan we de eerste verbeteringen zien? "Bij het opstarten in mei zal het even wat troebel worden," aldus Axel Gundeson van Baseline Haarlemmermeerse bos. "Daarna zal langzaam het herstel inzetten. Het oude systeem werkte niet dieper dan 16 meter, terwijl het nieuwe systeem vanaf 20 meter gaat werken." Behalve schoner zal de plas ook warmer worden. "Dat klopt," zegt Axel. De spronglagen zullen verdwijnen omdat het water voortdurend gemengd wordt en daardoor gelijkmatiger opwarmt." Of ook de kleine modderkruiper en het kranswier terugkeren valt te bezien. Volgens gegevens van Project Baseline zijn beiden aan de slechte waterkwaliteit ten onder gegaan. Hoe dan ook, de blauwalg is verleden tijd? Axel: "Ik heb daar goede hoop op. De plas krijgt eindelijk de kans om te herstellen. We gaan dat nauwlettend in de gaten houden."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht