Cees Zuidhoff beleeft spannende momenten in haaienkooi

Dit bericht is geplaatst op 4 juni 2019
Cees Zuidhoff beleeft spannende momenten in haaienkooi

"De haaien zwemmen onder, voor en achter de kooi. Dan gebeurt het!"

Duiken met witte haaien. Staat het ook op jouw bucketlist?  Cees Zuidhoff en zijn buddy Stefan voegden de daad bij het woord en boekten een trip naar Geyser Island in Zuid Afrika. Het wordt een unieke belevenis. "Dat moment toen een witte haai de kooi minutenlang als een sardineblikje probeerde te openen, vergeten we nooit meer," aldus Cees. Video: Cees Zuidhoff. Bekijk video (vanaf 0,46).

Duiken Geyser Island

"Na een paar dagen uitstel was het op 5 mei eindelijk goed weer en vertrokken we met de boot van Shark Lady de zee op vanuit Klein Baai in Zuid Afrika. We zijn opgewonden, misschien zelfs een beetje nerveus. Onderweg wordt de vissoep bereid die de haaien moet aantrekken en wordt de kooi klaargemaakt. Als na tien minuten ook daadwerkelijk de eerste haaien verschijnen, is het toch even schrikken. Enkele deelnemers nemen het besluit om toch maar niet de kooi in te gaan, maar Stefan en ik zetten door. We gaan ervoor. De eerste minuten in de kooi zijn onwerkelijk. Langs alle kanten zie je witte haaien langs de kooi schieten. Ze zwemmen onder, voor en achter de kooi langs. Wat een enorme kick is dit!"

Dan gebeurt het...

De oudere haaien herken je aan de littekens op hun lijf. Wat een beesten. Dan ontstaat de fascinatie. Dit zijn geen domme wilde dieren maar intelligente jagers die weten wat ze doen. De grootste haai is ruim 6,5 meter lang. Aan boord van de boot wordt een tonijnenkop in het water gehangen om de haaien bij de kooi te houden. Dan gebeurt...! Een enorme witte haai draait zich op zijn rug en zet zijn tanden in de kooi. Minutenlang probeert hij ons veilige verblijf als een sardineblikje op te maken. Gelukkig is de kooi sterk genoeg. Als hij loslaat voel je de opluchting. Na afloop praten we nog minutenlang met de crew na en krijgen we de uitnodiging om het de volgende keer zonder kooi te proberen. Ik hoef daar niet lang over nadenken. Doen!"

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht