Herstel koraalschade megapier gaat 17 jaar duren

Dit bericht is geplaatst op 14 juni 2017
Herstel koraalschade megapier gaat 17 jaar duren

14-06-2017. Het gaat ruim 17 jaar duren voordat het koraal, dat door BAM op Curacoa is aangetast bij de bouw van de nieuwe megapier, weer aangegroeid is. Dit staat in het eindrapport van milieu-consultancybedrijf EcoVision, gemaakt in opdracht van Curaçao Ports Authority. Er is geconstateerd dat ankers en ankerkabels het koraal volledig hebben doorgesneden, verbrijzeld of losgetrokken. Het gebied ligt vlakbij de populaire duikplaats Superior Producer.

Grote schade

Het koraalrif, dat buitengewoon goed ontwikkeld was met een grote diversiteit aan koraalsoorten, heeft veel van zijn aantrekkelijkheid verloren. Het schadegebied meet 1 hectare, waar tussen de 42 en 52 procent van het koraal beschadigd is. In het rapport staat dat de betrokkenen zich niet volledig hebben gehouden aan de voorwaarden die aan de bouw van de pier verbonden waren. In de vastgelegde voorwaarden staat dat een anker uitsluitend gebruikt mag worden op een diepte van meer dan 30 meter. Ook moet er een zogeheten ‘silt screen’ gebruikt worden om het koraal te beschermen, hetgeen niet gebeurd is.

Veroorzaker schade

Bouwbedrijf BAM is hoogstwaarschijnlijk degene die de schade heeft veroorzaakt, al wijst het rapport geen veroorzaker aan. BAM doet zelf ook intern onderzoek naar de vernieling van het koraal. Om de schade te vergoeden beveelt EcoVision twee methodes van compensatie aan. De eerste is een financiële compensatie gebaseerd op de totale economische waarde van het gebied. De tweede is een fonds voor de restauratie van het koraal in het aangetaste gebied. De voorkeur van EcoVision gaat uit naar de tweede methode. Bron: CaribischNetwerk/NTR.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner,
elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht