Klaverbank gedeeltelijk verwoest

Dit bericht is geplaatst op 21 juni 2017
Klaverbank gedeeltelijk verwoest

Een groot deel van de Klaverbank is verwoest. Dit bleek deze week na een duik tijdens de 'Expeditie Noordzee 200 mijl Noord' van de Stichting Duik de Noordzee schoon. De bodem, met al het daarop voorkomende leven, is omgeploegd door een allesvernietigende boomkorvisser. Van de daders rest slechts een spoor. De Klaverbank is een eeuwenoud natuurgebied in de Noordzee met grote ecologische waarde.

Tijdens eerdere expedites van de Stichting Duik de Noordzee Schoon zijn op de Klaverbank bijzondere diersoorten waargenomen, waaronder grote velden Dodemansduim. De Klaverbank staat bekend om de rotsblokken die daar sinds de laatste ijstijd (zo’n 10.000 jaar geleden) liggen en een unieke fauna herbergen. De duikers troffen dit keer echter iets heel anders aan: Enorme sleepsporen, veroorzaakt door een recentelijke trek met een boomkor. "Is deze ravage nou echt nodig om een paar vissen te vangen," vragen de duikers zich nu vertwijfeld af. "Kom op zeg, dit moet toch anders kunnen!" Het incident doet denken aan de schade die recentelijk is aangericht door bouwbedrijf BAM in Curacoa bij de bouw van de tweede megapier op het eiland. Ankers en ankerkabels hebben het koraal daar volledig doorgesneden, verbrijzeld en losgetrokken. Het gebied ligt vlakbij de populaire duikplaats Superior Producer

Duik de Noordzee schoon

De ramp is geconstateerd tijdens de elfde expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon. De stichting vertok vrijdag 16 juni 2017 met het duikschip de Cdt Fourcault voor een tiendaagse reis. Doel is het ontdekken van mariene grensgebieden met andere landen die aan de Noordzee liggen en waar nooit eerder is gedoken. Tijdens de reis wordt door een team van dertig sportduikers zoveel mogelijk biologisch en archeologisch materiaal verzameld op twintig locaties. Verder wordt afval verwijderd zoals spooknetten, lood, vishaken en kunstaas. Natuurlijk wordt er ook uitgebreid gefilmd en gefotografeerd.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht