Alles over de Chinook helikopter voor 't Veenmeer

Dit bericht is geplaatst op 1 juni 2017
Alles over de Chinook helikopter voor 't Veenmeer

01-06-2017. Het verhaal verspreidt zich als een lopend vuurtje. 't Veenmeer krijgt een Chinook helikopter. Geen echte, maar wel een mooie replica. Duikteam Karibu Divers voert het project uit. Wij willen natuurlijk alles van ze weten over de aanschaf, de afzinklocatie, het doel en de afmetingen. Die zijn overigens niet gering. De heli is circa 10 meter lang, 5,5 meter hoog en 3 meter breed. Hoe groot dat is, zie je het best op film. Film: Jacob Jongeling. Bekijk de film: 

Duiken in 't Veenmeer

De Chinook wordt nog dit jaar afgezonken. Hij komt op een diepte van niet meer dan 10 meter te liggen, met het bovendek op 6 meter. Het object zal daardoor goed zichtbaar en voor iedereen bereikbaar zijn. Tussen de twee rotormotoren wordt een platform gemonteerd, waar duikscholen les kunnen geven. De exacte locatie in 't Veenmeer wordt nog nader bepaald. Voor de veiligheid worden de rotorbladen verwijderd, maar de enorme transportruimte blijft toegankelijk voor duikers. Het duiken in 't Veenmeer wordt met dit object nog fraaier. Het is onbekend waar je elders in Europa kunt duiken naar een Chinook helikopter.

Transport naar 't Veenmeer

Hoe is het project tot stand gekomen? "Wel," zegt Peter Looij, voorzitter van Duikteam Karibu Divers, "tot nog toe was er helemaal geen project. Het is een spontane actie. "Iemand tipte mij dat het Old Timer Festival Hoornsterzwaag een replica van een Chinook helikopter te koop aanbood op Facebook. Ik heb toen meteen gereageerd. Voor slechts € 500,00 mocht ik hem hebben. Het strippen kost ook nauwelijk geld, hij is opgebouwd uit geimpregneerd hout en aliuminum platen. Het Recreatieschap Veenmeer was al snel bereid de transportkosten op zich te nemen en de NNDF de takelkosten voor de tewaterlating. En daarmee was de deal gesloten."

Chinook wordt prachtig duikobject

Dat de Chinook een prachtig duikobject gaat vormen in 't Veenmeer is duidelijk. Je duikt straks door de metershoge transportruimte, waar scholen jonge vis hun intrek zullen nemen. Het is de vraag welke snoek dit als zijn territorium zal opeisen. Om langs het gevaarte te duiken moet je 10 meter overbruggen. Door de geringe diepte heb je goed zicht op grote delen van het toestel, terwijl je duikers hun oefeningen ziet doen op het bovendek. Meer over de transport, het gereed maken en het afzinken vind je binnenkort op Duikersgids Actueel

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, 
elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht