Duiken in België

Duiken in België

In België wordt vooral gedoken in steengroeven, zoals Carrière La Croisette en La Roche Fontaine. Daarnaast kent België enkele mooie recreatiedomeinen zoals De Put van Ekeren en Zilvermeer Mol in Antwerpen. Voor vrijwel alle duikstekken hier geldt dat je op privéterrein duikt. Je dient je eerst aan te melden en er gelden vrij strikte huisregels.

Belgische duikplaatsen vormen een mooie afwisseling op de duikstekken in Zeeland en de Nederlandse zandafgravingen. Wat kun je verwachten? De meeste duikplaatsen in België hebben redelijke voorzieningen, zoals een vulstation, een ruime steiger, omkleedruimte en een bistro of restaurant. De regelgeving en veiligheidsvoorwaarden zijn vrij strikt. Daarnaast zijn er meestal goede noodvoorzieningen. Wat enigszins tegenvalt, is de biodiversiteit. Er is volop vis te zien - in de meeste groeven is vis uitgezet-  maar het aantal soorten is beperkt. Je ziet grote scholen voorntjes, maar ook goudkarpers en steuren. Het zicht is in het algemeen redelijk, variërend van vijf tot tien meter. Dit heeft alles te maken met de bodem, die niet uit zand maar uit steen bestaat. Verder zijn veel steengroeven vrij diep, soms tot ongeveer vijftig meter.

Redelijke zichtwaarden

Hoewel het zicht in België iets stabieler is dan in Nederland, is ook hier een goede voorbereiding aan te bevelen. Kijk in de DUIKERSGIDS app of op www.duikersgids.nl om een actueel beeld te krijgen aan de hand van logberichten en reviews van duikers. Let daarnaast ook hier weer op omgevingsfactoren. Doordat de oevers van steengroeven steil en hoog zijn, kan er bij regen veel modder in het water stromen. Duik hier dus niet na lange perioden van regenval. Het totaal aantal duikplaatsen in België is beperkt. Daarom kan het op de duikplaatsen erg druk zijn. Soms wordt er zelfs een limiet gesteld aan het aantal duikers dat wordt toegelaten. Vermijd de weekenden of maak van de mogelijkheid gebruik om ruim van te voren te reserveren. Je voorkomt daarmee tevens dat het zicht tegenvalt, als gevolg van het aantal duikers te water.

Verlaten marmermijnen

De meeste steengroeven zijn verlaten marmermijnen, die in de loop der jaren zijn volgelopen met regenwater. In sommige gevallen is onderwater nog een getrouw beeld van de oude mijnwerkzaamheden te zien. La Roche Fontaine is bekend vanwege de enorme hijskraan die ver boven het water uitsteekt. Onderwater kom je boorkoppen, pompen, lieren en andere materialen tegen. De wanden zijn steil. Houdt er rekening mee dat je soms een lange afdaling moet maken om bij de instapplaats te komen. Een van de mooiste steengroeven in België is La Gombe, waar naast werktuig zelfs een tank en een straaljager te zien zijn. Ook het heldere water en de vele steuren en karpers maken La Gombe tot een interessante duikplaats. La Gombe beschikt verder over uitstekende voorzieningen zoals een overdekte omkleedruimte, warmwaterdouches, toilet en een taverne.

Belgische recreatiedomeinen

Een van de bekendste duikplaatsen in België is de Put van Ekeren. Geen steengroeve, maar een recreatiedomein waar je leuke duiken kunt maken. De duikplas is rustig gelegen en het water is helder. In augustus en september is de Put op zijn mooist: De begroeiing is dan weelderig en het wemelt van de vissen. Tussen de plantengroei spot je snoeken, baarzen en rivierkreeftjes. Wie dat wil, kan in de Put van Ekeren ook op zoek naar fossielen. In de kleiwanden kun je tussen zes en negen meter fossiele zeeschelpen vinden. Ook bovenwater is het hier mooi. Het recreatiedomein Muisbroek staat bekend als een schitterende groene omgeving. Zoals in de meeste Belgische duikplaatsen zijn de huisregels (Reglement van inwendige orde) strikt. Daarnaast dien je een jaar- of dagvergunning te hebben om hier te mogen duiken. De Put van Ekeren is een echte opleidingsplas, al zijn er geen duikfaciliteiten voorhanden.

Duikplaatsen in Wallonië

Minstens zo bekend is het recreatiedomein Zilvermeer Mol in het hartje van de Antwerpse Kempen. Opvallend hier zijn de blauwe kleur van het water en het Onderwaterpark voor Schone Kunsten, een onderwatermuseum met meer dan vijftig beelden en kunstwerken. Net als de Put van Ekeren is het Zilvermeer een echte opleidingsplas. Het duikcentrum, de goede faciliteiten en het terras aan het water maken de duikbeleving compleet. Bedenk dat je niet in alle duikplaatsen in België met de Nederlandse taal uit de voeten kunt. Een aantal duikplaatsen bevindt zich in Wallonië, waar overwegend Frans wordt gesproken. Al met al is het duiken in België wat beperkter dan in Nederland als het gaat om het aantal duikplaatsen en de biodiversiteit. Weliswaar vormen de Belgische steengroeven altijd een welkome afwisseling op de Zeeuwse duikplaatsen en de Nederlandse steengroeven. Ook zijn de duikplaatsen in België vaak voorzien van betere faciliteiten dan in Nederland. Menig duikschool heeft naast de jaarlijkse duiktrips naar Zeeland, meestal ook België op de agenda staan.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht