Watermilieu Ruinerwold oke. Maar waar zijn de planten?

Dit bericht is geplaatst op 8 februari 2018
Watermilieu Ruinerwold oke. Maar waar zijn de planten?

Het watermilieu in Ruinerwold (Engelgaarde) is er niet de oorzaak van dat het aantal waterplanten afneemt. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Noord Nederlandse Duikfederatie heeft laten uitvoeren. De vraag waarom de waterplanten, die in het verleden zo massaal in Engelgaarde aanwezig waren, verdwijnen staat echter nog steeds open? Duik jij in Engelgaarde? Wat is de oorzaak volgens jou? 

Duiken in Ruinerwold

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Wageningen. Met behulp van zestien onderwaterkooien is bestudeerd of de waterplanten in de beschermde omgeving van een kooi nog wel konden groeien. Dit bleek het geval. Ruinerwold was vroeger een duikplaats met een weelderige plantengroei. Vooral het kranswier was in grote hoeveelheden aanwezig. Op veel plaatsen was het zelfs bodemdekkend. Nu kom je het nauwelijks nog tegen.

Geef je waarneming door 

Bodemdekkend kranswier heeft een positief effect op het zicht in duikplaatsen. Het voorkomt de opwerveling van algen en  stof als gevolg van golfslag of woelende vissen. Boven het kranswier is het water vaak helder, terwijl het op andere plaatsen matig kan zijn. Jij kan meehelpen om de ontwikkeling van met name dit kranswier te monitoren. Als je straks in het voorjaar weer gaat duiken in de plas, kijk dan of er ergens nog kranswier groeit. Kijk met name in de zuidwesthoek waar het kranswier in 2006 nog zo weelderig groeide. Geef je reactie door aan het NNDF. Bedankt.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht