Slijtgeulen, slecht zicht en kapotte stokken bij de Bergse Diepsluis. Is de grens in zicht?

Dit bericht is geplaatst op 25 juli 2022
Slijtgeulen, slecht zicht en kapotte stokken bij de Bergse Diepsluis. Is de grens in zicht?

"Plastic markeringen aan rekjes. Het moet niet gekker worden."

De Bergse Diepsluis Oesterdam kampt al jaren met toenemende drukte. Dit begint zijn sporen na te laten. De natuur staat onder druk en het leefgebied van de ons zo dierbare sepia's, pijlinktvissen en zeepaardjes komt in gevaar. Moet er niet iets gebeuren vragen duikers zich af op sociale media. Is de grens bereikt? Praat mee! Elk jaar advies over de beste duikstekken. Abonneer je nu.

Duiken Bergse Diepsluis

De Bergse Diepsluis lijkt zijn maximun aan duikers te bereiken. Wie er nu een duik maakt ziet onmiddellijk de gevolgen van de telkens terugkerende weekenddrukte. Er zijn steeds meer afgebroken sepiastokken te zien en rond een aantal rekjes is een geul ontstaan van alle vinnen die in bodem hebben gestoken. Ook het zweefvuil neemt toe met alle schadelijke gevolgen vandien, bijvoorbeeld voor de zeepaardjes. "Zeepaardjes zijn zicht-jagers die de hele dag op zoek zijn naar eten," aldus een deskundige. "Als het zicht afneemt hebben ze minder tijd om prooi te vangen en nemen hun overlevingskansen af." Het effect van de afgebroken sepiastokken is net zo evident. De stokken worden elk jaar door vrijwilligers geplaatst en zijn van levensbelang voor het voortbestaan van diverse soorten omdat ze een belangrijke rol spelen bij de voortplanting. Helaas zijn het vooral de onervaren duikers die onbedoeld voor schade en ergernis zorgen door een gebrek aan techniek en drijfvermogen. Natuurlijk hebben we het allemaal een keer moeten leren. Elke nieuwe duiker is dan ook van harte welkom, maar let op je drijfvermogen, pas op voor de stokken en blijf weg van de bodem.

Plastic markeringen aan rekjes 

Naast de voortdurende toestroom van grote aantallen onervaren duikers zijn er ook de excessen. Zeepaardjes die opgejaagd, hinderlijk achtervolgd of te dicht genaderd worden. Ook worden markeringen aan rekjes aangebracht om ze sneller op te kunnen sporen. "Het moet niet veel gekker worden," aldus Lia van der Laan die al jaren zeer bij deze duikstek betrokken is. "Plastic dopjes en lintjes die met tie wraps aan de stokken worden bevestigd als markeringpunten. Hoe haal je het in je hoofd? We hebben ze zo snel mogelijk weer verwijderd." Lia is niet de enige die zich stoort aan de huidige situatie. Honderden duikers klagen over de toenemende druk op deze prachtige duikplaats. Hoeveel kan de natuur nog hebben? Waar ligt de grens? Het antwoord ligt onderwater. Ondertussen is het zicht in de Bergse Diepsluis al wekenlang slecht. Een teken aan de wand?   

Beschermende maatregelen

De vraag is, wat kunnen we hieraan doen? Duikersgids geeft al jarenlang voorlichting om het gedrag van duikers, met name ten aanzien van zeepaardjes, te beïnvloeden. Wat kan er verder nog gedaan worden om het tij te keren? Wat denk jij dat er moet gebeuren? Is de Bergse Diepsluis wel een duikstek voor beginnende 1 sters duikers? Is de Bergse Diepsluis wel geschikt als opleidingsstek? Moeten de duikopleidingen niet veel meer aandacht besteden aan het duiken met kwetsbare soorten, als er in dit soort stekken geoefend wordt? Waarom worden voor kwetsbare dieren en biotopen aan land veel sneller beschermende maatregelen genomen? Moeten de duikorganisaties gezamenlijk in actie komen? Kortom, hoe beschermen we de Bergse Diepsluis? Je opmerkingen, aanbevelingen en suggesties zijn van harte welkom. Geef je mening.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht