Slappe en trage kreeften en veel sterfte. Staalslakken zijn de oorzaak?

Dit bericht is geplaatst op 12 april 2024
Slappe en trage kreeften en veel sterfte. Staalslakken zijn de oorzaak?

Is dit ook jullie ervaring Oosterschelde duikers?

Er komt nieuw onderzoek naar de massale sterfte van de Oosterscheldekreeft. "Aan de buitenkant van de kreeft is niets te zien, maar veel dieren zijn slap en inactief," zeggen onderzoekers. Ook is er veel sterfte. Is dit ook jullie ervaring Oosterschelde duikers? Duikersgids Support Team. Video: Bas Brand. Bekijk video: Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duiklocaties. Abonneer je nu.

Duiken in de Oosterschelde

Het kreeftenseizoen is net begonnen maar veel vissers maken zich nu al zorgen. Er worden veel minder kreeften gevangen en de kreeften die ze vangen zijn er erg slecht aan toe. "Ze zijn zwak en duidelijk niet in orde," zeggen de vissers. Wat is de oorzaak? Veel vissers wijzen naar de staalslakken. Staalslakken zijn een restproduct uit de staalindustrie, in Nederland voornamelijk afkomstig van Tata Steel. Het zijn grijze stenen die gebruikt worden voor de aanleg van wegen en kustversterkingsprojecten, bijvoorbeeld in de Ooster- en Westerschelde. De zorgen over dit product bestaan al langer. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat staalslakken mogelijk schadelijker zijn dan altijd is gedacht.  

Breder onderzoek

De provincie Zeeland wil dat het gebruik van staalslakken in de Ooster- en Westerschelde gestaakt wordt totdat duidelijk is wat de gevolgen zijn. Dat verbod komt er niet. Wel komt er een landelijke meldplicht. Dit moet ervoor zorgen dat gemeenten, provincies en toezichthouders kunnen beoordelen of het gebruik van staalslakkenen op specifieke locaties verstandig is. In september vorig jaar werden er ook al veel dode kreeften gevonden en ook toen is onderzoek verricht. "Toen hebben we onderzocht of er bacteriën, virussen of parasieten in de dieren zaten," aldus een onderzoeker. "Dat leverde niets op. Het onderzoek nu is breder. We gaan nu ook bekijken of er giftige stoffen of zware metalen in de zieke dieren worden aangetroffen. Kreeftenvissers wordt ondertussen gevraagd om zieke, nog levende kreeften in te leveren zodat ze onderzocht kunnen worden.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht