Schildpad vernoemd naar Nederlandse duiker. Turtle Diverkees

Dit bericht is geplaatst op 10 december 2020
Schildpad vernoemd naar Nederlandse duiker. Turtle Diverkees

"Dit is het mooiste dat je als hobbyduiker kunt meemaken."

Een schildpad met jouw naam. Het zal je maar gebeuren. Het overkwam Kees Slot uit Kampen. "Het is niet een soort die naar me vernoemd is," verduidelijkt Kees. "Het is een karetschildpad, maar dit specifieke individu staat in het Thaise Turtle Identification Project voor altijd gedocumenteerd onder mijn naam.

Duiken in Thailand

"Ik dook tijdens een vakantie in 2016 in Pattaya op het wrak van de HTMS Khram. Er waren twee duikers in opleiding bij die bezig waren met oefeningen. Dat was mijn geluk. Daardoor had ik alle tijd om de schildpad van alle kanten te filmen en fotograferen. Dat bleek achteraf essentieel om het dier goed te kunnen identificeren." Aanvankelijk gebeurde er niets met de beelden van Kees. Enkele jaren verstreken totdat het Turtle Identification Project in 2019 officieel van start ging. Twee maanden later ontvangt Kees een mail van het instituut met het verzoek om zijn filmmateriaal op te sturen. Drie weken geleden ontving hij bericht terug. Zijn beelden waren afdoende voor identificatie en de schildpad zou naar hem vernoemd worden. 

Turtle DiverKees

De exacte naam mocht Kees zelf uitkiezen. Het werd Turtle Diverkees. Officieel vastgelegd en opgenomen in de boeken. Wat wil je nog meer? Kees, die 2 sters duiker is en inmiddels 400 duiken op zijn naam heeft staan, is zo trots als een pauw. Hij plaatse het verhaal op zijn website en postte het op Facebook. Om het te vieren liet hij ook koffiebekers maken die je kunt bestellen door hem een mailtje te sturen. "Dit is zo’n beetje het mooiste dat je als hobbyduiker kunt meemaken," zegt hij. Het Turtle Identification Project is onderdeel van een natuurbeschermingsprogramma voor het behoud van zeeschildpadden. In Thailand komen verschillende zeeschildpadden voor waarvan de meeste tot de bedreigde diersoorten behoren. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht