NOB introduceert nieuwe manier van getijde berekenen. Veiliger en langer duiken!

Dit bericht is geplaatst op 16 maart 2023
NOB introduceert nieuwe manier van getijde berekenen. Veiliger en langer duiken!

Je kunt je planning nu verfijnen op basis van de stroomsnelheid.

De NOB introduceert vandaag een nieuwe manier van getijde berekenen. De methode is samen met Rijkswaterstaat ontwikkeld en is compleet nieuw. Je kunt met deze nieuwe methode het duikvenster veel nauwkeurig inschatten als je gaat duiken in de Oosterschelde. Je duikt veiliger, effiënter en in de meeste gevallen ook langer. Elk jaar updates topduiklocaties en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Plan je duik in 3 stappen  

Duik jij geregeld in de Oosterschelde? Dan is deze nieuwe methode van getijde berekenen interessante informatie voor jou. Hoe werkt het? Je plant je duik met deze nieuwe methode in drie stappen. Je plant eerst, zoals je nu ook al doet, je duiktijd met de automatische Duikersgids Getijdenplanner of de getijdentabel. In stap 2 bekijk je, uiterlijk 24 uur voorafgaand aan je duik, de verwachte stroming op de duikloatie op basis van de actuele stromingsgegevens. Deze vind je hier. Je kunt nu bepalen hoe laat je op de duikplek wilt arriveren en hoe laat je het water in wilt gaan. De derde stap gaat onderdeel uitmaken van de Check de Stek procedure. Je controleert nog één keer de actuele stromingsgegevens, niet ouder dan 6 uur. De informatie is beschikbaar met intervallen van 10 minuten waarbij je dus rekening moet houden met een verschil van +5 of -5 minuten.

Actuele informatie voor elke duikplek

De NOB heeft de afgelopen vier jaar, samen met Rijkswaterstaat, aan deze nieuwe methode gewerkt. Op basis van deze samenwerking zijn voor 34 Zeeuwse duikplekken de actuele stromingsgegevens toegankelijk gemaakt. Elke 6 uur wordt de informatie voor elke duikplek bijgewerkt aan de hand van de laatste meteorologische gegevens. Dit levert een zeer actueel beeld van de stroming op met een maximale marge van 5 minuten. Belangrijk is dat je nog steeds rekening houdt met de onvoorspelbaarheid van de getijdenbewegingen. Getijden zijn een natuurlijk fenomeen dat van veel factoren afhankelijk is en niet altijd nauwkeurig te voorspellen is. De werkelijke stromingsgegevens kunnen daardoor altijd nog iets afwijken van de gegevens die Rijkswaterstaat levert.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht