Koraalgroei Great Barrier Reef neemt fors toe. Grootste koraalhoeveelheid in 36 jaar

Dit bericht is geplaatst op 5 augustus 2022
Koraalgroei Great Barrier Reef neemt fors toe. Grootste koraalhoeveelheid in 36 jaar

"Dit bewijst de veerkracht van het koraal."

De hoeveelheid koraal in de noordelijke en centrale delen van het Australische Great Barrier Reef is fors toegenomen. Dit meldt het Australian Institute of Marine Science. In de 36 jaar dat dit instituut de jaarlijkse staat van het rif onderzoekt, is de koraalbedekking daar nog nooit zo hoog geweest. Hoe zit dat? Video: Australian Institute of Marine Science. Bekijk video: Elk jaar advies over de mooiste duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken Great Barriere Reef

De groei is volgens het onderzoeksrapport te verklaren door de relatief goede levensomstandigheden voor de koraalpoliepen. Dit zijn de kleine beestjes die samen het koraal vormen. Er waren weinig verwoestende cyclonen. Ook waren er minder koraaletende doornenkronen. Toch zijn de onderzoekers bang dat deze positieve ontwikkeling van korte duur is. In het zuidelijke deel van het rif is de koraalbedekking het afgelopen jaar wel iets afgenomen, door de aanwezigheid van deze doornenkronen. Weliswaar bewijst dit volgens wetenschappers hoe sterk en veerkrachtig het koraal is als er niet teveel ernstige verstoringen plaatsvinden. Het snelle herstel komt vooral door de Acropora koralen. Deze soort groeit snel en is inmiddels de meest voorkomende in het Great Barrier Reef. 

Langdurige hittegolven

Helaas zijn dit soort gunstige bijkomende omstandigheden, naast de opwarming van het water, niet altijd aanwezig. In 2017 en 2018 stierven bijvoorbeeld grote delen van het Great Barrier Reef af na verbleking. De waarschuwingen voor de toekomst blijven dus hoe dan ook van kracht. De hogere oceaantemperaturen veroorzaken stress bij het koraal en kunnen leiden tot grootschalige verblekingen. Koraalverbleking vindt plaats als de watertemperatuur te hoog wordt voor de algen die in het weefsel van het koraal leven en deze beginnen af te sterven. Het onderzoeksrapport eindigt met een waarschuwing. "De toekomstvoorspellingen wijzen op toenemende en langdurige mariene hittegolven, evenals een voortdurend risico op tropische cyclonen en uitbraken van doornkroonzeesterren." 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht