Edmonds Underwater Park. Een fenomeen van en voor duikers

Dit bericht is geplaatst op 7 augustus 2021
Edmonds Underwater Park. Een fenomeen van en voor duikers

Ontwikkeld en beheerd door sportduikers.

Edmonds Underwater Park is een duikstek van adembenemende schoonheid in Seattle, USA, die volledig door duikers ontwikkeld en beheerd wordt. Grondlegger, Bruce Higgins, zag zijn vrijwilligerspark in veertig jaar tijd uitgroeien tot een internationale duiklocatie en een beschermd natuurgebied voor zeedieren en vogels. Dat het werkt zien we ook in Nederland, onder meer in Onderwaterpark Twiske. Video: Hannah Tilly. Bekijk video.  

Duiken in Edmonds Underwater Park 

Wat kun je in het park allemaal zien en hoe en wanneer kun je er duiken? De beste duikmaanden zijn augustus en september. Wat je ziet is teveel om op te noemen: Kunstriffen, wrakken, een prachtige begroeiing van zeesla en rode en gele algen, tal van objecten en een grote biodiversiteit. Kijk voor meer informatie op de duikstekpagina. Het park is in de jaren zestig ontstaan en de manier waarop is interessant. "Het onderwaterpark was oorspronkelijk een commerciële locatie," vertelt Higgins in een interview met scubadiving.com. "Toen ik er voor het eerst dook lagen er wat boomstammen, een anker en een paar winkelwagentjes. Eerst sleepten we wat met die spullen rond maar toen we de potentie van het gebied zagen gingen we de stek omarmen." De gemeente ondersteunde het initiatief en in de loop der tijd groeide het aantal vrijwilligers fors.

Twiske Onderwater Park

Nog altijd werken parkvrijwilligers aan het onderhouden van het park en het uitgebreide lijnenparcours dat langs tal van objecten voert. Iedereen kan zich aanmelden om mee te werken. Er is altijd wel wat te doen: Rommel opruimen, invasieve soorten bestrijden, reparaties uitvoeren, voorlichting geven en nog veel meer. In Nederland is iets soortgelijks opgezet met het Ondewaterpark Twiske van Marco Pot dat door duikers uit het hele land wordt bezocht. Het park is vrij toegankelijk en een echte beleving. Het is haalbaar gemaakt met privegelden, donaties, vrijwilligers en parkrangers. Onderhouden, schoonmaken en opbouwen in plaats van slopen, slepen en afbreken. Edmonds Underwater Park is het bewijs dat het op grote schaal mogelijk is. Elke duik is een schoonmaak- of onderhoudsduik in je eigen florerende onderwaterpark. De resultaten zijn zo goed dat er jaarlijks duizenden duikers komen uit alle uithoeken van de wereld en het gebied is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht