Dit is de enige Nederlandse duikstek met een halocline!

Dit bericht is geplaatst op 18 juni 2020
Dit is de enige Nederlandse duikstek met een halocline!

Wolhandkrabben, groene kikkers, salamanders en veel meer.

De Piccardthofplas in Groningen is de enige duikplaats in Nederland met een halocline. Een halocline, of zoutgehaltesprong, is de overgangszone tussen waterlagen met een verschillend zoutgehalte. Er zijn in de wereld meer duikstekken met een halocline en dat kan er zo uitzien. Video: DRLocal. Bekijk video: Duikersgids Support Team: Brenda de Vries.

Duiken in de Piccardthofplas

De halocline maakt het duiken in de Piccardthofplas bijzonder. Het zoete en zoute water mengen niet, de zoetere waterlaag drijft op de zoute. Het zoute water bevindt zich bij een halocline altijd het diepst omdat het een hogere dichtheid heeft. Het fenomeen zorgt ook voor een grote biodiversiteit, ook in de Piccardhofplas. In de verschillende waterlagen komen andere soorten voor. Ook het zicht verschilt per waterlaag. Duiken in de Piccardthofplas is niet zomaar mogelijk. Er zijn speciale perioden waarin je mag duiken en je moet altijd toestemming vragen aan Natuurmonumenten. Per keer worden niet meer dan zes duikers toegelaten. 

Duiken in een halocline

Een halocline is soms ook aan de oppervlakte zichtbaar. Dit is meestal het geval bij riviermondingen of op het snijvlak van twee oceanen. Bij duikstek Punto Marroqui tussen Spanje en Marokko komen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan bij elkaar. De overlap van beide oceanen zorgt voor een uniek ecosysteem met een eigen watertemperatuur en zoutgehalte. De uitwisseling van soorten, afkomstig uit beide zeeën, leidt tot een ongekende biodiversiteit. Je komt hier alles tegen, van mantas en inktvissen tot mola mola’s en dolfijnen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht