Corona houdt duizenden sportduikers vast in het buitenland

Dit bericht is geplaatst op 18 maart 2020
Corona houdt duizenden sportduikers vast in het buitenland

"Als je hoort dat je terug kan, moet je dat meteen doen."

Tienduizenden vakantiegangers bevinden zich in het buitenland en hebben moeite om naar huis terug te keren. Dat lot treft ook duizenden sportduikers die nu genieten van hun duikvakantie maar straks mogelijk tegen problemen oplopen. "Het terughalen van alle gestrande reizigers gaat nog weken duren," aldus Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

Duiken in het buitenland

"Er wordt minder gevlogen dus stoelen genoeg om de mensen op te halen," aldus Oostdam. "Dat is het probleem niet, maar een groeiend aantal landen sluit het luchtruim waardoor er niet gevlogen kan worden. Aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken de moeizame taak om vervolgens aan al die landen te vragen alsnog de grenzen open te houden." De ANVR roept reizigers op om mee te werken aan de instructies van reisbureaus en vliegmaatschappijen om weg te komen. Oostdam: "Zodra je hoort dat je terug kan, moet je dat meteen doen ook als je je vakantie eerder moet afbreken. Doe je dat niet dan zul je achter in de rij moeten aansluiten." Dat laatste kan voor duikers een probleem zijn omdat ze niet direct na een duik in het vliegtuig kunnen stappen. Stoppen met duiken lijkt aan te raden.

Succesvolle terugkeer

Het spreekt vanzelf dat de autoriteiten uiteindelijk voor een succesvolle terugkeer zullen zorgen. Hopelijk levert het de gedupeerden vooral veel extra duiken en zo min mogelijk schade op. In veel duikgebieden zijn nog nauwelijks Corona gevallen geregistreerd en wordt nog volop gedoken. Ondertussen raken de maatregelen rondom het coronavirus de duik-, reis- en luchtvaartsector diep. Een negatief reisadvies betekent dat organisaties de reizen kosteloos moeten annuleren of moeten omboeken. Die kosten komen in de meeste gevallen voor rekening van de reisorganisaties zelf. Verder sluiten steeds meer specifieke duiklanden het luchtruim geheel of gedeeltelijk waardoor het toerisme sterk terugloopt. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht