Slachtoffer reageert op Hemmoor-ongeval. "Stof tot nadenken, meer niet"

Dit bericht is geplaatst op 31 maart 2021
Slachtoffer reageert op Hemmoor-ongeval. "Stof tot nadenken, meer niet"

"Ik ken nu het gevoel van doodsangst."

Christian heet hij. Het slachtoffer dat op dinsdag 17 maart 2021 onwel werd na een duik in Hemmoor. Een medische of duiktechnische oorzaak voor zijn duikongeval is niet gevonden. Daarom sluiten medici het mogelijke verband met een corona-vaccinatie niet uit. Christian postte dit en kreeg een aantal zeer negatieve reacties. Het zou bangmakerij en 'fake news' zijn. "Nee," zegt hij. "Ik heb de dood in de ogen gekeken en deel mijn ervaring met mede-duikers. Niets meer en niets minder." 

Geen enkel bewijs

Christian kreeg de corona-vaccinatie zes dagen voorafgaand aan zijn duik. Zijn achternaam houdt hij liever geheim, zijn gegevens zijn bij ons bekend. Hij is herstellende en maakt het goed. Het management van Kreidesee Hemmoor vertelde ons dat hij eerst naar de Elbe Klinikum in Stade is vervoerd en daarna is overgebracht naar The Maritime Medical Institute of the Navy in Kiel. Daar is hij in een decompressiekamer behandeld. We stuurden Christian een mail en plaatsten zijn statement integraal op onze website. Je vindt de link naar zijn verhaal hieronder. "Ik ken nu het gevoel van doodsangst," zegt hij nadrukkelijk, "en dat gun ik niemand. Ik wil ook niemand bang maken. Er is geen enkel bewijs dat de vaccinatie de oorzaak is, maar de artsen sluiten het niet uit. Doe ermee wat je goed dunkt."

Duikprofiel was voorbeeldig 

Christian, die na het ongeval uitvoerig medisch is onderzocht, kreeg uiteindelijk de diagnose: Arteriële gasembolie. "Dat is op dit moment de stand van zaken," zegt hij. Wat overblijft is de frustratie dat nog altijd geen oorzaak kan worden vastgesteld. Christian: "Ik was kerngezond, mijn duikprofiel was voorbeeldig en ik voelde me die dag goed." Toch geeft hij de hoop niet op. Een aantal onafhankelijke specialisten gaat nog enige tijd met het onderzoek door. "Ondertussen zou je kunnen overwegen om na de vaccinatie twee weken te wachten met duiken," aldus Tristan. "Dat zeggen de artsen. Verder is het nu uitrusten en over een paar maanden lekker weer duiken." Tot slot vraagt hij iedereen haatreacties achterwege te laten en hem de rust te gunnen die hij nodig heeft. "Het hele voorval heeft mij en mijn vriendin heel hard geraakt. Niet alleen het ongeval maar ook alle ophef daarna. Dat gun ik niemand." Lees Christian's originele statement in het Duits. 

Officiële standpunt duiksport

Wat is het officiële standpunt binnen de duikgemeenschap los van dit soort uitzonderlijke ervaringen? Op de site van de NOB worden duikers geadviseerd omtrent het corona-virus in het algemeen en het duiken na een corona-vaccinatie in het bijzonder. Deze informatie wordt aangepast op basis van voortschrijdend inzicht. Het verdient aanbeveling de berichtgeving te volgen. Het huidige advies luidt als volgt: Zowel bij het BioNTech/Pfizer- en het Moderna-vaccin geldt een negatief duikadvies van ten minste 48 uur. Bij klachten na de vaccinatie loopt dit door tot 24 uur na het verdwijnen van de klachten.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht