Duiker onwel in Hemmoor. Mogelijk verband met corona-vaccinatie

Dit bericht is geplaatst op 22 maart 2021
Duiker onwel in Hemmoor. Mogelijk verband met corona-vaccinatie

Discussie over veilig duiken na vaccinatie.

Op dinsdag 17 maart 2021 is een duiker in het ziekenhuis opgenomen na een duik in Kreidesee Hemmoor. De man had onder meer verlammingsverschijnselen. De duik bleek perfect uitgevoerd en het slachtoffer had geen onderliggende klachten die het ongeval veroorzaakt konden hebben. Artsen vermoeden nu effecten van een corona-vaccinatie die zes dagen voorafgaand aan de duik plaastvond. Duikersgids Support Team: Joost Jochems en Jans van Wieren.

Duiken in Kreidesee Hemmoor 

Het duikteam, dat bij het incident betrokken was, plaatse een reactie op Facebook die 501 keer gedeeld is. "We zijn geen artsen," meldt het team, "we willen alleen omwille van de veiligheid een discussie op gang brengen." Het team maakte die dag een ontspannen duik van 43 minuten bij een watertemperatuur van 5 graden op een maximale diepte van 30 meter. Tijdens de veiligheidsstop begonnen de klachten met druk in de borststreek. Eenmaal op de steiger traden lichte verlammingsverschijnselen op gevolgd door spraakproblemen. Onmiddellijk is zuurstof toegediend, waarna het slachtoffer, met duikcomputer, naar het ziekenhuis is vervoerd. Al snel konden lichamelijke verklaringen, zoals hartklachten, uitgesloten worden. Toch volgen uit voorzorg diverse scans en bloedonderzoeken en een behandeling in een drukkamer. De duiker blijkt gezond te zijn.

Duiken na corona-vaccinatie 

Wel wordt vastgesteld dat de man zes dagen voorafgaand aan zijn duik in Hemmoor is ingeënt met een corona-vaccin. De man had, tijdens de twee dagen die volgden op de vaccinatie, milde bijwerkingen ervaren en had daarom nog eens vier dagen gewacht om weer te gaan duiken. Deze tijd was zonder bijwerkingen verlopen. Daarmee waren de geldende adviezen in acht genomen. Toch zijn meerdere onafhankelijk optredende artsen op grond van de beschikbare feiten van mening dat een verband tussen het incident en het vaccin als zeer waarschijnlijk moet worden beschouwd. Inmiddels is een discussie ontstaan omtrent de vraag wanneer je weer veilig kunt duiken na een corona-vaccinatie. Sommige artsen vinden een negatief duikadvies van veertien dagen het overwegen waard om helemaal safe te zijn. Het betreffende slachtoffer is inmiddels volledig hersteld en verkeert in goede gezondheid. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht