Mosselvissers hebben meer rechten dan je denkt. Gebruik altijd een duikvlag!

Dit bericht is geplaatst op 14 september 2023
Mosselvissers hebben meer rechten dan je denkt. Gebruik altijd een duikvlag!

Een duikvlag maakt aan alle onduidelijkheid een eind.

Mosselvissers hebben in de Oosterschelde meer rechten dan je denkt. Veel duikers weten dat niet wat soms leidt tot woede en frustratie. Een duikvlag kan aan alle onduidelijkheid een eind maken. Duikersgids Support Team: Dingeman de Koning en Eduard Bello. Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplekken. Abonneer je nu. 

Duiken in Zeeland

Deze week was het weer zover. Verwarring en ergernis bij Plompe Toren. Een mosselvisser was dicht bij de kant actief terwijl het niet helemaal duidelijk was of er iemand onderwater was. Duikers reageerden boos en geïrriteerd. "Waarom zo dicht aan de kant? Waarom in een duikstek werken met sleepnetten? Waarom werken als je niet weet of er gedoken wordt? Het zijn begrijpelijke reacties. Maar wat zijn de antwoorden op deze vragen? Duikersgids vroeg het aan mosselvisser en duikinstructeur, Dingeman de Koning. "Als mosselvissers werken we op percelen die we voor vele duizenden euro's pachten. De pachtprijs is afhankelijk van de locatie en de omvang van het perceel. Ook hoever het perceel strekt is verschillend. Bij Plompe Toren loopt het perceel tot aan de dijk. Nu komen we daar vrijwel nooit. In dit geval werd even geïnventariseerd hoeveel mosselzaad daar aanwezig is."

Gebuik een duikvlag

Kortom, sportduiklocaties bevinden zich soms in gepachte mosselpercelen die in eerste instantie bedoeld zijn om te werken. Dingeman: "Gelukkig bevinden de meeste mosselpercelen zich niet dichtbij een duiklocatie. Dat is eigenlijk alleen bij Plompe Toren en Sint Annaland het geval." Natuurlijk moeten de vissers rekening houden met duikers. Daarvoor is ooit de duikvlag bedacht. De afspraak is dat de aanwezigheid van duikers vanaf het water via een duikvlag aan de kant kan worden vastgesteld. Daarom luidt ook vanuit de vissers het advies om altijd een duikvlag te gebruiken. "Als we geen duikvlag zien gaan we ervan uit dat er niet gedoken wordt. Zien we duikers aan de kant dan willen we het ten overvloede nog vragen. Helaas is dat niet altijd helemaal duikelijk en dan gaat het werk toch een keer door." Conclusie: Gebruik altijd een duikvlag. Dit maakt een eind aan alle verwarring die mogelijk kan ontstaan tussen scheepvaartuigen en duikers. Gebruik jij een duikvlag? Hoe moet je de duikvlag gebruiken? Wat vind je van deze situatie? Praat mee op Duikersgids Support Team

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht