Munitiedump Oosterschelde kan tot watersnoodramp leiden

Dit bericht is geplaatst op 6 mei 2015
Munitiedump Oosterschelde kan tot watersnoodramp leiden

06-05-2015. In de Oosterschelde bij Zierikzee is tussen 1945 en 1967 dertig miljoen kilo munitie gestort door Defensie. Dit veroorzaakt milieuschade. "Daarnaast kan de stortplaats tot een ramp leiden die groter is dan de Watersnoodramp van 1953," waarschuwt Frank Barink, voormalig ex-medewerker van de EOD. Betrokken milieuorganisaties deden vandaag een oproep bij de Raad van State om de munitie zo snel mogelijk te verwijderen. 

"De munitie is een tikkende tijdbom en komt een keer tot ontploffing," aldus Frank Barink. In het zoute zeewater zou de giftige inhoud van ondermeer fosforgranaten door roestvorming kunnen vrijkomen in de Oosterschelde. Daarnaast wordt het materiaal volgens de explosievendeskundige langzaam steeds instabieler. "Er komt een moment dat het gaat werken en ontploft.'' De landelijke milieuorganisaties Vereniging Leefmilieu en Mobilisation for the Environment zijn het met Barink eens. Ook zij spreken van 'een tikkende tijdbom en een gevaar voor het zeeleven'.

Zo snel mogelijk weghalen
Wat de milieuorganisaties betreft moet de provincie de munitie zo snel mogelijk weghalen. Die oproep doen ze vandaag bij de Raad van State. De betrokken Zeeuwse partijen, waaronder het Nationaal Park Oosterschelde en de Zeeuwse Milieufederatie, wachten op de uitslag van een nieuw onderzoek voordat ze een standpunt innemen over deze kwestie. Op dit moment doet Rijkswaterstaat in samenwerking met Defensie onderzoek naar het depot. De resultaten worden uiterlijk juni verwacht. In het onderzoek staat de vraag centraal of de mosselen en kreeften die in de Oosterschelde worden gevangen resten van de munitie kunnen bevatten.

Weinig risico's volgens TNO
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft tien jaar geleden al in de Tweede Kamer aangedrongen om de munitie in de Oosterschelde af te dekken. Na onderzoek is toen besloten de munitie niet af te dekken. Deels omdat het niet nodig zou zijn en deels omdat er geen geld voor was. Defensie heeft altijd gezegd dat er niks kan gebeuren met het depot. "Volgens verschillende TNO-onderzoeken zouden er geen grote risico’s aan de voormalige munitiestortplaats verbonden zijn," aldus woordvoerders van Defensie.

Bron: Omroep Zeeland

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht