"Bouw dam naast de Zeelandbrug om natuur Oosterschelde te redden."

Dit bericht is geplaatst op 6 december 2019
"Bouw dam naast de Zeelandbrug om natuur Oosterschelde te redden."

Het oostelijk bekken wordt dan grotendeels afgesloten.

Er gaan stemmen op om een dam te bouwen naast de Zeelandbrug om de natuur in de Oosterschelde te redden. Het stuk tot aan de zee blijft dan zout, het stuk ten oosten van de dam wordt zoeter. Het plan komt van Siebe Kramer, scheidend voorzitter het Nationaal Park Oosterschelde. Wat vind jij van dit idee? Belachelijk of interessant?

Duiken in de Oosterschelde

De noodzaak van de dam zou behalve de natuur ook alles te maken hebben met de klimaatverandering en de houdbaarheidsdatum van de Oosterscheldekering. De huidige kering gaat mee tot ongeveer 2050. Bovendien zou de kering als gevolg van de stijging van de zeespiegel veel vaker moeten sluiten, tot wel tientallen keren per jaar en daar is de kering niet op berekend. De bedoeling is om de Oosterschelde op te delen in een westelijk en een oostelijk bekken. "Het westelijk bekken heeft volledig getij", aldus Siebe Kramer. "Het oostelijk bekken wordt dan grotendeels afgesloten, waardoor het zoute water en de natuur op termijn veranderen.

Tweebaansweg

Verder is er ook een verkeersdoel. Op de dam komt een tweebaansweg die het verkeer over onder meer de Zeelandbrug kan ontlasten. Verder moet in de dam een opening worden gebouwd voor recreatieve schepen en vissersboten. Of het een haalbaar plan is, is twijfelachtig. De kosten voor de bouw van de dam zouden astronomisch zijn. Daarnaast zouden onder meer de dijken aan de kust van Schouwen-Duiveland verhoogd moeten worden. Kramer zal het in zijn rol als voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde in ieder geval niet meer zien gebeuren, hij neemt op 1 januari 2020 afscheid en wordt opgevolgd door Krijn Jan Provoost.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht