Rijkswaterstaat gaat hoeveelheid voedsel in Oosterschelde onderzoeken
Dit bericht is geplaatst op 16 mei 2019Minder sepia's in de Oosterschelde. Biologen slaan alarm
Rijkswaterstaat gaat onderzoeken hoeveel voedsel er in de Oosterschelde zit. Dat is vandaag bekend gemaakt. Het onderzoek volgt op de zorgen die door verschillende partijen zijn geuit over de terugloop van het aantal soorten. Biologen slaan al enige tijd alarm. De biodiversiteit staat volgens hen zwaar onder druk.
Minder sepia's in Oosterschelde
"Duikers zien minder soorten en hengelaars halen niets meer boven," zegt onderwaterbioloog en sprotduiker, Peter van Bragt, van Stichting Anemoon. "Vooral platvissen worden minder waargenomen maar hetzelfde geldt voor de sepia’s. Twintig jaar geleden telde je er dertig tijdens één duik, nu moet je blij zijn met een paar in het hele seizoen.” Als oorzaken noemt hij onder meer klimaatverandering, visserij, de toename van exoten en de afsluiting van de Philipsdam en de Oesterdam. Daarnaast kunnen negatieve gevolgen ontstaan als gevolg van dijkverstevigingen, waardoor schorren en slikken verdwijnen. De gevolgen zijn evident.
Visstand essentieel voor Oosterschelde
De visstand is volgens Van Bragt een goede indicator voor het welzijn van de Oosterschelde. "Veel vis betekent een grote biodiversiteit," zegt hij, "veel vogels, veel zeehonden, veel bruinvissen. Maar als er geen vis meer is, houdt het op. Veel duikers vinden de exoten mooi maar het is niet zoals het hoort. De authentieke natuur is gewoon kapot.” Tom Ysebaert, mariene ecoloog bij Wageningen Marine Research in Yerseke, herkent het beeld. "De visstand in de Oosterschelde is inderdaad niet goed op peil. Daar zou veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden. Niemand weet precies wat er speelt. Ik denk dat het een optelsom is van factoren, maar zeker weet je het. Daarom is er zo hard onderzoek nodig, pas daana kunnen we gaan werken aan oplossingen."
Tijd voor meer onderzoek
Ook ecologen van Wageningen Marine Research en vertegenwoordigers van Nationaal Park Oosterschelde hameren op meer onderzoek. De Oosterschelde verandert. Overal zijn de signalen zichtbaar maar wat er precies gebeurt en welke effecten dat heeft weet niemand. De belangen voor de natuur, de duiksport en het toerisme zijn groot. Log in Duikersgids zoveel mogelijk soorten zodat waarnemingen van duikers worden vastgelegd. Dit kan een belangrijke rol spelen in het vergelijken van aantallen soorten in de loop der jaren. Zoek in Duikersgids logberichten in verschillende tijdsvakken om een idee te krijgen.
Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER
Reageer op dit bericht