Een droogpak herstellen, zo gaat dat in zijn werk

Dit bericht is geplaatst op 16 april 2019
Een droogpak herstellen, zo gaat dat in zijn werk

Goede werkruimte en kwaliteitsmaterialen van groot belang. En natuurlijk de juiste expertise.

Duikers die eigenlijk niet graag nat worden zijn dol op hun droogpak. Lekker die warme onderkleding aan en op de duikstek gaat dat droogpak er zo overheen. Heerlijk! En vervolgens hoppa het sop in. Zomer, winter, het maakt niets uit. Na de duik is het nog beter, want je stapt er droog weer uit. Geen gedoe om dat 7 mm natte neopreen pak af te pellen. Droogpak kapot? Stel je vraag aan de experts van ScubaRepair.

Droogpakken praktisch en droog

Droogpakken houden je droog doordat de stof waarvan ze gemaakt zijn geen water doorlaat. Ook de rits, de beide pols seals en de nek seal zijn waterdicht. Maar, alles kan kapot en dan is het uit met de pret. Een beetje water dat binnendringt langs een lekkende naad of een gaatje in de stof door dat scherpe puntje van die Japanse oester... Het kan allemaal maar geen nood, je voelt alleen wat vocht op je onderpak. Anders is het als een pols of nek seal het begeeft en je pak ineens volloopt. Het pak moet dan onmiddellijk hersteld worden. ScubaRepair BVBA in Westmeerbeek, België, verstaat deze kunst als geen enkel ander bedrijf. De mannen van ScubaRepair beschikken over een prachtig atelier dat louter is ingericht voor het herstellen van duikkleding in de ruimste zin van het woord. Zowel de recreatieve als de beroepsmatige duiker weet zijn weg naar ScubaRepair te vinden. Didi Hanssens, lid van Duikersgids Support Team, bracht ze een bezoek en beschrijft van A tot Z hoe zijn droogpak hersteld wordt.

Het herstel van mijn droogpak

"Bij aankomst in Westmeerbeek betreed ik een prachtig nieuw bedrijfspand en ga naar de eerste verdieping waar Gino Duffeler en zijn kornuiten mij hartelijk ontvangen. In mijn tas heb ik mijn droogpak mee, met her en der wat kleine lekken. Na een korte rondleiding valt mij op dat ze hier geen half werk hebben gemaakt van de werkplekken. Drie lange tafels vol met droogpakken, kappen van Kirby Morgan en een natpak zijn in behandeling. In een hoekje is een naaister hard aan het werk achter een machine. In de natte ruimte worden net een paar droogpakken opgeblazen om met behulp van zeepwater getest te worden op lekkages. Desgewenst laten ze de pakken vollopen met water om zelfs de kleinst mogelijke lekjes op te sporen. Ook mijn pak wordt opgeblazen om te zien waar het lekt. Afhankelijk van het soort seal worden de mouwen afgestopt met een plug of een klem. Een andere optie is de handschoenen aan het pak te bevestigen. In de nekseal gaat een stop met een aansluiting voor perslucht en de rits gaat uiteraard dicht. Mijn pak is zo jong niet meer. Het is een neopreen Scubapro en ik ben er niet altijd even zuinig mee omgesprongen. Vorig najaar ontdekte ik tijdens mijn laatste duiken dat ik hier en daar steeds meer last kreeg van vocht. En inderdaad, door het zeepwater dat over mijn pak word gespoten, komen op vier plaatsen wat belletjes tevoorschijn. De plekken worden met een krijtpotlood gemarkeerd. Ook in mijn nekseal, op mijn been en op mijn borst zitten kleine gaatjes. Het pak moet nu eerst drogen. Ik laat het dus achter om het later, na reparatie, weer op te halen.

Het belang van werkruimte en materialen

Als het pak droog is begint het herstelwerk. Eerst worden de gemarkeerde plekken geschuurd en gereinigd. Zonder chemicaliën overigens, die zijn desastreus voor het neopreen. Dan wordt een twee-componenten lijm aangemaakt en in meerdere lagen op het pak en de afdichtpatch aangebracht. Na een droogtijd van enkele uren wordt de patch op het pak geplakt en met een zware metalen rol aangedrukt. Het pak wordt nu weer een paar uur te drogen gelegd, waarna wederom een lektest wordt uitgevoerd. Deze verloopt perfect! Mijn pak is hersteld. Er bestaan ook zogenaamd ‘snelle’ herstelmethoden, met snel uithardende lijm. Vergeet die maar, in veel gevallen heb je hier later meer last dan voordeel van. Tot slot enkele tips. Spoel je pak na het duiken goed af. Droog en bewaar je pak altijd op een kapstok en gebruik je transporttas alleen om je pak te vervoeren. Bewaar het pak met de rits dicht en zorg dat de rits geregeld en op de juiste manier wordt ingevet. Verwen de latex seals met wat talkpoeder en gebruik bij het uittrekken van je pak een beetje zeepsop om de seals gemakkelijk over de polsen te krijgen. Dat verlengt hun levensduur aanzienlijk."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht