Groot 30 meter wrak in Kraaijenbergse Plassen

Dit bericht is geplaatst op 3 september 2018
Groot 30 meter wrak in Kraaijenbergse Plassen

Duikwrak, de Kiekuut, moet een prachtig duikwrak worden voor iedereen

In december 2018 wordt een groot 30 meter wrak afgezonken in de Kraaijenbergse plassen. Het betreft een oude baggerschuit met een omvang van circa 30 bij 6 meter. Het wrak gaat de Kiekuut heten. Het moet een toegankelijk en interessant duikwrak worden voor iedereen. Alles over deze nieuwe duikplaats in de nieuwe Duikersgids 15 (febrauri 2019).

Duikwrak de Kiekuut

Het wrak komt te liggen op de locatie Kraaijenbergse 7, De Bungelaar. Voor het zover is, worden de laatste formaliteiten afgehandeld en wordt het wrak duik- en milieuvriendelijk gemaakt. Duikteam Atlantis Cuijk en de Brandweer duikvereniging Cuijk zijn al enkele jaren met het initiatief bezig. Naast het wrak bestaan op deze locatie ook plannen voor een horecavoorziening in 2020, met onder meer faciliteiten voor duikers. Dit alles, in combinatie met het goede zicht in de Kraaijenbergse Plasen, zou van De Bungelaar een toplocatie kunnen maken.

Duikwrak voor iedereen

"De Kiekuut moet een duikwrak worden waar iedereen van kan genieten," zegt Bob Heijl, voorzitter van de stichting Onderwater Recreatie Cuijk. "Het is een oude grindschuit, met een tonnage van circa 200 ton, die jarenlang dienst heeft gedaan als werkschip. We gaan het dicht bij de kant afzinken tussen 10 en 14 meter zodat het toegankelijk is voor iedereen en het voordek dienst kan doen als oefenplatform. De schuit heeft drie scheepsruimen, waarvan twee toegankelijk worden gemaakt voor duikers. Het afzinken moet aan het eind van dit jaar plaatsvinden, zodat er in april 2019 al wat leven op zit." 

Afzinken in Kraaijenbergse Plassen 

Het afzinken van de Kiekuut wordt goed voorbereid om onverwachte situatie, zoals bij het afzinken van Le Serpent te voorkomen. Le Serpent is in juli 2011 afgezonken in Scharendijke, maar raakte onderwater op drift waardoor het veel dieper kwam te liggen dan oorspronkelijk bedoeld. "Alles wordt goed voorbereid," aldus Bob Heijl, "ook het hellingsvlak en de samenstelling van de bodem zijn in kaart gebracht. Verder zijn alle manschappen en zware materialen geregeld om het wrak op zijn plaats te brengen. We hoeven alleen nog een geschikte datum te prikken." De Duikersgids zal bij het afzinken van de Kiekuut aanwezig zijn om verslag te doen van de ontwikkelingen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht