Mosselkweker vangt tropische dikkopschildpad in Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 26 september 2017
Mosselkweker vangt tropische dikkopschildpad in Oosterschelde

Mosselkweker Jan Schot wist niet wat hem overkwam toen hij vorige week een grote schildpad aan boord hees. Een schildpad in de Oosterschelde? Hij kon het bijna niet geloven. Jan ving het dier in de buurt van Burghsluis. Het betreft een 60 centimeter grote dikkopschildpad, een zogenoemde caretta caretta. Het nieuws van deze bijzondere vangst komt nog een week na het nieuws dat twee Belgische duikers een octopus spotten bij de Zeelandbrug

Duiken in de Oosterschelde

De schildpad leefde nog toen de kweker hem boven water haalde maar was zwaar gewond en is inmiddels overleden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je tijdens een van je duiken in de Oosterschelde een dikkopschildpad zult aantreffen. Waarnemingen van dikkopschildpadden in de Oosterschelde zijn zeer uitzonderlijk. De laatst bekende waarnemeing daateert van 2008, toen werd een levend exemplaar aangetroffen bij Westenschouwen. Weliswaar neemt het aantal uitheemse soorten hand over hand toe en ze worden steeds exotischer.

Dikkopschildpad is dwaalgast

De dikkopschildpad is in de Oosterschelde een typische dwaalgast die hier per toeval naar toe is gedreven. Het is een bruine zeeschildpad waarvan de schild meestal begroeid is met algen, wieren en zeepokken. In Nederland zijn acht waarnemingen van dikkopschildpadden bekend. De soort komt oorspronkelijk voor langs de kust van Florida. Jonge dieren maken een meerjarige ronde over de Atlantische Oceaan via de Azoren, voordat ze terugkeren naar de Amerikaanse kust.   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht