Octopus gespot in de Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 24 september 2017
Octopus gespot in de Oosterschelde

Twee Belgische sportduikers, Ludo Nuytemans en Marc Devalckeneer, hebben bij de Zeelandbrug een octopus waargenomen. Dit meldt Stichting Anemoon op haar website. Het is een zeer uitzonderlijke waarneming. De duikers kwamen het dier tegen op een diepte van 16 meter. Waarnemingen van een octopus in de Noordzee zijn schaars, van een waarneming in de Oosterschelde is geen documentatie bekend.  

Duiken Zeelandbrug

De waarneming dateert al van enige maanden geleden en is nu pas naar buiten gebracht, vermoedelijk om een grote toeloop van duikers te voorkomen. Het schuwe dier verstopte zich meteen tussen de stenen en liet zich vervolgens niet meer zien. Daardoor konden beide duikers niet waarnemen om welke soort het precies ging. Vooralsnog lijkt het om een kleine achtarm octopus te gaan die hier verdwaald is geraakt. De kans is groot dat het dier zich nog steeds bij de Zeelandbrug ophoudt. 

Achtarm octopus

De achtarm octopus wordt ook wel kraak of gewone octopus genoemd. Het dier lleeft solitair en voelt zich het best thuis op rotsachtige bodem, zandbodems, zeegrasvelden of koraalriffen. Meestal maken ze zelf een schuilplaats, ook wel 'octopusburcht' genoemd, met behulp van stenen en schelpen. Het dier kan zich snel verplaatsen door water uit een pijpvormig orgaan (de sifon) te pompen. De achtarm octopus jaagt 's nachts op vissen, schaaldieren en schelpdieren. Het dier is hier mogelijk terecht gekomen door de opwarming van het water en waar er eentje is zijn er meer. Houd je ogen open in de Oosterschelde bij duikstekken zoals Halverwege, Zoetersbout of Sint Annaland.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht