Onderzoek wijst uit Oosterschelde kraamkamer haaien

Dit bericht is geplaatst op 20 juli 2017
Onderzoek wijst uit Oosterschelde kraamkamer haaien

De Oosterschelde is een kraamkamer voor haaien. En dan met name voor de ruwe haai en de gevlekte gladde haai. Onderzoek heeft dit uitgewezen. Het heeft alles te maken met het relatief warme water, de zachte bodem, het ontbreken van natuurlijke vijanden en de overvloed aan voedsel. Sinds 2011 wordt onderzoek gedaan naar de haaien in de Oosterschelde. Eens per jaar worden de dieren gevangen en van een ‘tag’ voorzien. In 2017 vond deze sharkatag plaats op 13, 14 en 15 juli. 

Haaien in de Oosterschelde

Wetenschapper Niels Brevé van Sportvisserij Nederland legt uit hoe de onderzoekers nu zeker weten dat de Oosterschelde als kraamkamer dient. "Er is een groot verschil tussen de vangsten binnen en buiten de Oosterschelde. Buiten de voormalige zeearm worden net zoveel mannetjes als vrouwtjes gesignaleerd met een gemiddelde lengte van 63 centimeter. In de Oosterschelde is 90 procent van de haaien vrouwelijk en zijn de vissen veel groter, gemiddeld zo’n 90 centimeter. Bovendien zijn veel exemplaren drachtig.'' 

Resultaat sharkatag 2017

Tijdens de Sharkatag 2017 zijn 183 haaien gevangen, gemerkt en weer teruggezet. Het grootste deel van de vangsten bestond uit de gevlekte gladde haai tot een lengte van 104 cm. Er werden dit jaar opvallend veel grote exemplaren gevangen van in de 80 cm tot ruim 90 cm. Grote kans dus dat jij op duikstekken zoals Goese Sas, Zoetersbout of de Zeelandbrug steeds vaker gladde en gevlekte haaien gaat tegenkomen. Zeker omdat in september ook haaien in de Oosterschelde uitgezet gaan worden, om de populaties te stiumuleren.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht