Roggen en haaien kweken voor de Noordzee

Dit bericht is geplaatst op 14 april 2017
Roggen en haaien kweken voor de Noordzee

15-04-2017. Vijf natuurorganisaties, onder leiding van het Wereld Natuur Fonds, gaan voor het eerst in de geschiedenis roggen en haaien kweken en uitzetten. De dieren worden gekweekt in kweek- en onderzoekscentrum Blue Linked in Utrecht. De eerste soort die uitgezet wordt, is de stekelrog. Op 1 mei 2016 werd het eerste roggetje geboren, nu zwemmen er in de aquaria van Blue Linked meer dan 300 levendige rogjes rond, klaar om uitgezet te worden. Foto: Peter Verhoog. 

Met sommige haaien- en roggensoorten gaat het zo slecht dat natuurlijk herstel niet meer mogelijk is. Ook in de Noordzee hebben beide soorten het zwaar. Daarom zijn natuurorganisaties begonnen haaien en roggen te kweken, met als doel ze uit te zetten in de Noordzee en de Oosterschelde. Er is gekozen voor de stekelrog als pilotsoort, omdat van deze soort voldoende kweekmateriaal verkrijgbaar is. Als dit succes heeft zullen daarna de andere soorten volgen.

Duiken met haaien en roggen Oosterschelde

Meer roggen en haaien in de Noordzee betekent automatisch meer roggen en haaien in de Oosterschelde. Want de Oosterschelde is de kraamkamer bij uitstek waar deze dieren hun nageslacht voortbrengen. Als het project slaagt gaan we dus meer roggen en haaien zien tijdens het duiken in de Oosterschelde. Nu reeds worden deze prachtige dieren zo nu en dan waargenomen in duikstekken zoals: Goese Sas, Zuidbout en Zoetersbout. Ook Noordzeevissers vinden ze geregeld in hun netten.

Eikapsels tellen voor onderzoek

Om de populaties van deze dieren te monitoren loopt een grootschalig eikapselproject. Vrijwilligers verzamelen aan het strand de eikapsels van roggen en haaien. Deze worden bij Blue Linked onderzocht en geteld om onder meer de juiste locatie te bepalen om de dieren uit te zetten. De coalitie van natuurorganisaties die het project uitvoert, bestaat uit Stichting Noordzee, Sportvisserij Nederland, Blue Linked en de Dutch Shark Society. Het Wereld Natuur Fonds leidt het bijzondere project.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht