Nieuwe megapier bedreigt topwrak Superior Producer

Dit bericht is geplaatst op 5 april 2017
Nieuwe megapier bedreigt topwrak Superior Producer

05-04-2017. Het befaamde duikwrak, Superior Producer, op Curacao wordt bedreigd door de bouw van een nieuwe megapier voor allergrootste cruiseboten. De enorme schepen zullen vrijwel recht boven de Superior Producer aanleggen, wat onherroepelijk schade zal veroorzaken aan het vijftig jaar oude wrak. Ook leidt het bouwwerk tot schade aan het rif. Velen vrezen zelfs dat het duiken op de Producer in de nabije toekomst verboden wordt. 

Tweede grotere pier Curacao

De bestaande pier op Curacao is te klein voor de grootste cruiseschepen. Daarom heeft de lokale overheid opdracht een tweede, grotere pier te bouwen waar de allergrootste cruiseschepen kunnen aanleggen. Het duiken op de Superior Producer, een van de populairste duikwrakken in het Carribbisch gebied, is in verband met de werkzaamheden tijdelijk verboden. In november zou de duikplaats weer open gaan voor duikers. Lokale duikers vrezen echter dat deze aankondiging een voorbode is van een algeheel duikverbod. 

Duiken Superior Producer

De situatie is onduidelijk. De Curaçao Port Authority heeft ingestemd met kantduiken, zodra de nieuwe pier voltooid is. Weliswaar weigert de havenautoriteit dit schriftelijk vast te leggen. Voorts wordt in de meest recente ontwikkelingsplannen geen melding gemaakt van kantduiken bij de Superior Producer. Behalve de toegankelijkheid tot het wrak zijn er meer zorgen. De grote cruiseschepen, waarvoor de nieuwe pier bedoeld is, hebben een diepgang tot 10 meter. De Superior Producer ligt op ongeveer 30 meter diepte, met 21 meter als hoogste punt. Dit laat een uitsparing over van 11 meter. Het overvaren van gigantische cruiseschepen zal zonder enige twijfel tot hevige deiningen leiden, met een verwoestende uitwerking op het wrak. 

Schade door werkzaamheden

Er valt ook schade te verwachten aan het rif als gevolg van de bouwwerkzaamheden. Er is geen barriere gebouwd om het rif tegen graaf- en dregwerkzaamheden te beschermen. Nu reeds ontstaan als gevolg daarvan de eerste beschadigingen aan het tot dusver gezonde rif. Onderwater is duidelijk te zien hoe zich op het koraal een laag betongruis heeft gevormd. Lokale duikers, evenals duikers wereldwijd, zijn ongerust en luiden de alarmknop. De Superior Producer en het aangrenzende rif zijn in gevaar! Betekent dit het einde van het duiken op dit prachtige wrak? De toekomst zal het uitwijzen. Duikplaatsen in de omgeving van de Superior Producer zijn onder meer: Double Reef, Marie Pampoen en Boca Sami.

01-02-2017. Superior Producer gesloten

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht