Zeeuwse dorpen onderwater

Dit bericht is geplaatst op 29 juni 2015
Zeeuwse dorpen onderwater

29-06-2015. In Zeeland zijn door de eeuwen heen tal van dorpen onder de waterspiegel verdwenen. De lijst beslaat maar liefst 117 dorpen en nederzettingen. Veel van deze overstromingen waren het gevolg van inundaties, het opzettelijk onderwater zetten van land voor militair strategische doeleinden.

Inundatie is in Nederland veelvuldig ingezet als oorlogsstrategie, tot zelfs aan de Koude Oorlog toe. Het doel was de vijand te vertragen of af te stoppen met behulp van overstromingen. De weerstand van de bevolking voor deze vorm van oorlogvoering was groot, zeker als voor de inundatie zeewater werd gebruikt. Het zout trok in de bodem en maakte het land lange tijd ongeschikt voor de landbouw. 
Op Walcheren is in 1944 inundatie ingezet als middel om de Duitsers te verdrijven. De zeewering werd op een aantal plaatsen vernield, waardoor grote delen van Walcheren onder water kwamen te staan. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers het zelfde middel in om op hun beurt de geallieerden te belemmeren.  

Inundatie tijdens de Koude Oorlog
Tijdens de Koude Oorlog zijn voorbereidingen getroffen voor inundatie, met de aanleg van de IJssellinie. Een stelsel van waterbouwkundige werken met afzinkbare rivierafsluitingen en sluizen, die een Russische invasie moest tegenhouden door het IJsseldal te inunderen. Dit alles geschiedde in het grootste geheim. Pas eind jaren negentig werd algemeen bekend waarvoor al die constructies hadden gediend. Sindsdien zijn sommige bouwwerken geconserveerd en opengesteld voor het publiek. I
n België werd inundatie tijdens de Eerste Wereldoorlog met succes toegepast om de Duitse opmars tot staan te brengen bij de Slag om de IJzer.

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht