Wind en regen beperkten het zicht in juli. Beter weer verwacht!

Dit bericht is geplaatst op 3 augustus 2023
Wind en regen beperkten het zicht in juli. Beter weer verwacht!

Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen af.

De maand juli telde 21 neerslagdagen. Dat is het hoogste aantal in 35 jaar. Daarbij was het ook erg winderig. Het gevolg laat zich raden: Overal slecht zicht. Keert in augustus de zomer terug? Duikersgids Support Team: Rob Dekker. Elk jaar updates topstekken en nieuw ontdekte duiklocaties in jouw regio. Abonneer je nu. 

Beter weer verwacht

De woorden slecht zicht zijn in juli in totaal 44 keer gelogd. Niet verwonderljk. Wind en regen zorgden de afgelopen maand steevast voor matig tot slecht zicht. Dit was in de meeste duiklocaties in Nederland en België goed te merken. Vooral in de bovenste waterlagen viel de zichtbaarheid tegen. Maar goed nieuws! De meeste weersites voorspellen beter weer. Vanaf volgende week dinsdag nemen de neerslagkansen af. De dagen verlopen daarna droger met meer zonuren en een temperatuur die kan oplopen tot 24 graden. Dit zal geleidelijk tot beter zicht leiden in de meeste duikplaatsen. Wellicht kunnen we volgend weekend al beter zicht verwachten. 

Weerseffecten op het zicht

Waarom zorgen wind en regen vaak voor slecht zicht? Daar zijn tal van redenen voor te bedenken. In Belgische steengroeven, zoals La Gombe, zorgt de regen ervoor dat er zand in het water spoelt en het water vertroebelt. Wind voert ook allerlei vuil aan dat in het water belandt. Bovendien zorgt de wind dat het water in de bovenste waterlagen meer in beroering komt. In Zeeland is vooral inlandige wind nadelig voor het zicht. Inlandige wind zorgt voor golven die het sediment op de dijk los slaan. Dit vervuilde water zakt naar beneden en verdeelt het sediment over de duikstek. Aflandige wind is beter. Het water waait dan van de dijk weg en wordt aangevuld met met schoon water uit de diepere waterlagen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht