Weer stropers opgepakt. Wordt ook in jouw stek gestroopt?

Dit bericht is geplaatst op 3 juli 2020
Weer stropers opgepakt. Wordt ook in jouw stek gestroopt?

Boete van minimaal 1000,00 euro mogelijk.

De politie heeft op 1 juli 2020 een stroper opgepakt bij de Oosterscheldekering. De man had twaalf zeebaarzen in de kofferbak van zijn auto gelegd. De man is meegenomen naar het politiebureau en geverbaliseerd. Stroperij komt in Nederland veelvuldig voor. De kans is groot dat ook in jouw duikstek wordt gestroopt. 

Stroperij in Nederland

De man had de zeebaarzen kort voordat hij werd opgepakt met een hengel gevangen aan de kering. Het meenemen van zeebaarzen is verboden, mits ze langer zijn dan 42 centimeter. Ook het aantal speelt een rol. Als het om twaalf zeebaarzen gaat, is sprake van een economisch delict. De man kan daarom een hoge boete verwachten van minimaal duizend euro. De hoogte van de boete wordt uiteindelijk bepaald door het Openbaar Ministerie. Elk jaar worden stropers gepakt, niet alleen in de Oosterschelde maar ook in de Grevelingen. Ook in de Nederlandse binnenwateren wordt gestroopt, wat vaak tot overlast leidt voor omwonenden en recreanten.   

Reden stroperij 

Stropen gebeurt niet zelden uit onwetendheid, maar ook cultuurverschillen spelen een belangrijke rol. Snoeken en snoekbaarzen zijn voor Nederlandse hobbyvissers vooral prachtige dieren. Oost Europeanen zien dit soort vangsten eerder als een lekkernij die zo snel mogelijk de pan in moet. Palingen worden ook door Nederlandse stropers gevangen en niet in de laatste plaats omdat er door visrestaurants goed voor betaald wordt. De stropers gaan veelvuldig op pad en doen daarbij niet zelden visrijke duikstekken aan. Stropen is schadelijk voor mens, natuur en milieu. Het beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht