Tropische warm water vissen ontdekt voor kust USA

Dit bericht is geplaatst op 18 december 2018
Tropische warm water vissen ontdekt voor kust USA

Tsunami zou honderden soorten hebben meegevoerd naar de USA die nu overleven.

Sportduikers hebben in een duikstek bij Monterey (USA) een exotische warmwater soort ontdekt, die voornamelijk in Japan voorkomt. De soort kreeg de naam 'tsunami vis' maar heet officieel barred knifejaw. Volgens wetenschapper schuilt achter de waarneming een veel groter verhaal. De tsunami, die in 2011 in Japan plaatsvond, zou honderden Japanse warmwater soorten naar de kust van de USA hebben gevoerd, die daar nu overleven. Bekijk video:   

Tropische vissoort 

Nicholas Ta (27), divemaster in het Bamboo Reef Dive Center in Monterey (USA), spotte de vis voor het eerst in december 2014 bij Monterey's Breakwater. Zijn vriend Dennis Lewis hielp hem om het dier te identificeren als de barred knifejaw, waarna ze samen op zoek gingen. Ze namen de vis nog enkele malen waar in 2015 en daarna pas weer in oktober 2018. De nieuwste beelden van Ta dateren van vorige maand. Hij zei dat de vis er vrij gezond uitziet en geen snijwonden of gescheurde vinnen heeft. Eerdere waarnemingen van de barred knifejaw dateren van 2011.  

Puin van tsunami

Wetenschappers geloven dat de vis de 5.000 mijl lange reis over de Stille Oceaan overleefde tussen het puin van de tsunami, die in 2011 in Japan plaatsvond. De mariene bioloog Jonathan Geller van de Moss Landing Marine Laboratories is niet verrast. Hij zegt dat hij en zijn collega's in het afgelopen jaar in totaal 289 Japanse soorten hebben gedocumenteerd die voor de kust van de VS en Hawaï overleven. De tsunami spoelde enorme hoeveelheden materiaal naar zee en creëerde puinvelden die habitats werden voor zeedieren Veel van deze dieren overleven nu ver van huis, waar ze zich vanwege het koude water niet kunnen voortplanten.   

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht