Touwwrak Oostvoornse Meer is mogelijk vroege walvisvaarder

Dit bericht is geplaatst op 16 september 2015
Touwwrak Oostvoornse Meer is mogelijk vroege walvisvaarder

Vanavond neemt 'de Kennis van Nu' je mee naar de OVM 12 in het Oostvoornse Meer, bij duikers beter bekend onder de naam het Touwwrak. De OVM 12 is een van de dieper gelegen wrakken in het Oostvoornse Meer. Is dit historische wrak een vroege walvisvaarder? Kijk vanavond om 19:20 uur op NPO 2 naar 'de Kennis van Nu'.

In de zomer van 2014 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCU) een onderzoek gestart naar de historische wrakken in het Oostvoornse meer. Dit jaar werd speciale aandacht besteed aan het Touwwrak. Voor het eerst werd een driedimensionale reconstructie van het wrak gemaakt waarop te zien is wat er van het schip over is. 
Uit analyse blijkt dat het schip in de zeventiende eeuw is gebouwd en dat de romp en de binnenbekleding uitzonderlijk zwaar zijn uitgevoerd. Dit kan erop wijzen dat op noordelijke vaarroutes werd gevaren, mogelijk voor de walvisjacht.
Een opmerkelijke vondst die eveneens op de walvisjacht zou kunnen wijzen, was die van een schoen, beslagen met ijzer. De Groningse historicus van het poolgebied Laurens Hacquebord vermoedt dat het ijzer werd aangebracht om zeelui staande te houden op een door ijs of walvisvet spekglad geworden dek.  

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht