Toename meervallen ongekend. Duikers krijgen schrik van hun leven

Dit bericht is geplaatst op 24 juli 2016
Toename meervallen ongekend. Duikers krijgen schrik van hun leven

24-07-2016. Het voorval vond plaats in 2010. Twee duikers kregen de schrik van hun leven toen ze ineens in de Maas werden omringd door vele tientallen enorme meervallen. Sommige waren langer dan twee meter. In Nederland zijn niet eerder zoveel grote meervallen tegelijk gefilmd. De confrontatie leverde angstige momenten op voor Danny Bok en George Hampsink. Beide duikers deden in opdracht van Sportvisserij Nederland onderzoek naar de veranderende visstand in de Maas. 

Mijn meest indrukwekkende duik 

"Plotseling waren ze er", zegt Danny Bok. "Vele tientallen meervallen van een tot twee meter lang en sommige zelfs wel langer. We schrokken ons kapot. Ik heb op veel plaatsen gedoken, vaak ook met haaien maar dit was veel beangstigender. "Toen we destijds op pad gingen wist ik nog niet dat dit mijn meest indrukwekkende duik ooit zou worden," vervolgt zijn buddy, George Hampsink. "We waren met z'n vieren. Ik had gehoord dat in de Maas bij Roermond regelmatig meervallen werden gesignaleerd en gevangen door sportvissers. Een geschikte locatie dus, voor het meervalonderzoek dat we voor  Sportvisserij Nederland uitvoerden."

Nadat ze de eerste twee duiken langs plantenbedden niets hadden gespot, besloten ze het eens te proberen onder verschillende vrachtschepen. "Onze boot ging voor anker en George en ik doken het troebele water in," vertel Danny verder. "Langzaam werd het steeds donkerder totdat het licht verdween. Ook de lampen haalden niet veel meer uit. Er was namelijk een lichte stroming onder water, dus het sediment van de bodem kwam los. Het leek langzaam nacht te worden. En ineens een meerval van rond een meter voor de lens. Geïrriteerd door het licht van mijn lamp zwom ie snel weer weg. Flits, nog eentje. Te snel om goed op video te krijgen. Snel ff mijn buddy checken, of hij het ook gezien had. Langzaam schoven we verder over de bodem. Wie weet zaten er nog meer."

Plosteling waren ze er, vele tientallen tegelijk

Danny vervolt: "Plotseling waren ze er. Vele tientallen, minimaal 30 meervallen van een tot twee meter en sommigen misschien wel langer. We schrokken ons kapot. Pure adrenaline, mijn hart sloeg m’n borstkas uit. Ik zag dat George ook verre van relaxed was. Het was pikdonker. Niet prettig! Overal flitsten van die enorme bakbeesten voorbij. En overal voelden we ze langs en tegen onze lichamen zwemmen. Snorharen in ons gezicht. Megastaarten door mijn lichtbundel. Ik scheen langs George zijn gezicht om te kunnen communiceren en zag drie gigantische koppen naast zijn hoofd. Bizar. Ik scheen omhoog richting de bodem van het schip en zag vijf of zes van die grote, dikke, vette, witte hangbuiken strak tegen elkaar aanliggen, tegen een vrachtschip aan. Ik waande me in een meervalkwekerij van reuzenmeervallen. Lucht checken, filmen, lamp richten, buddy in de gaten houden, hoofd beschermen om je bril op je hoofd te houden en ademautomaat in je mond. Tientallen kleine tot zeer grote meervallen om je heen. Stofwolken, pikdonker. Tonnen staal boven je hoofd. Totale chaos. Niet prettig als je geen kieuwen hebt."

Duik afbreken en naar huis

Dan komt het moment om de duik af te breken. Dit wordt te benauwend. "George gaf het signaal ‘duik afbreken’ en ‘naar huis’. Goed plan. Het zicht was zo slecht dat we niet eens wisten waar we precies heen moesten zwemmen. We wisten wel dat we aan alle kanten onder de schepen uit konden zwemmen. We pakten elkaars hand en schuifelden langzaam over de bodem in één richting. Na een minuut eindelijk licht, de meervallen achter ons latend… Ik kwam als eerste boven en schreeuwde het uit naar de jongens in de boot. Het barst er hier van! Tientallen, ook echt vette bakken, niet te geloven! Dit is bizar!  Je ziet hier ook nauwelijks eenden zwemmen, dachten we later. Achter kon het viertal terugkijken op een geslaagde missie voor Sportvisserij Nederland en op een geweldige duikervaring. En ja, het aantal meervallen in Nederland neemt enorm toe. Niet alleen in de Maas maar ook in de andere rivieren. 

Wil je onder meer beheersbare omstandigheden duiken met meervallen? Ga dan naar de Kempervennen of een van de duikstekken in de Zandmeren.

Alles over de beste duikstekken voor elk duikseizoen vind je in de Duikersgids. Abonneer je nu!

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht