Stem voor archeologisch onderwaterpark in Twiske

Dit bericht is geplaatst op 21 november 2015
Stem voor archeologisch onderwaterpark in Twiske

23-11-2015. Duikschool Pottidiving wil een archeologisch onderwaterpark aanleggen in duikplaats Twiske Oostzaan. Het idee is als inzending ingediend bij de HollandCall. Dit is een wedstrijd van de Provincie Noord-Holland om het toerisme in de regio te stimuleren. Van de 52 inzendingen behoort het plan van Pottidiving tot de beste tien. De uitslag wordt op 10 december bekendgemaakt. Bekijk de film en stem op het plan

Duik jij weleens in 't Twiske? Aarzel dan niet om te stemmen, de winnaar mag 20.000 euro aan zijn plan besteden. "Het park gaat historische tijden uitbeelden," vertelt initiatiefnemer, Marco Pot. "Grote zwerfkeien staan voor de ijstijd, wrakken voor de piraterij en kanonnen voor de oorlogen. "
Vooruitlopend is een tiental grote stenen afgezonken met een totaalgewicht van meer dan 8700 kg. Ze liggen rechts van het bestaande duikparcours, naast de bus. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met Marcel Rieske, Duikcentrum Down Under, Duik Service Nederland en Twiske Beheer. 

Duiken Twiske nog interessanter

Er gebeurt nog meer in Twiske Oostzaan. Door Twiskebeheer is op 2 oktober speciaal voor duikers een bank in het water geplaatst. Daarnaast verricht Pottidiving allerlei inspanningen om het zicht hier te verbeteren. Vlak voor de instap zijn over een groot gebied granietstenen afgezonken als habitat voor driehoeksmosselen. Driehoeksmosselen filteren zweeforganismen uit het water waardoor het zicht verbetert. De stenen doen tevens dienst als schuilplaats voor grondels. Aan het project werkt een team van aquatisch biologen en scientific divers, met als doel om binnen enkele jaren tot merkbare resultaten te komen. Het zicht is op deze manier ook in Duikpark Zoetermeer aanzienlijk verbeterd. 

'Fresh water submersed body decomposing'

Deze maand is in 't Twiske ook het unieke project 'Fresh water submersed body decomposing' afgerond. Met lichaamsdelen van een varken is het vergaan van een lichaam nagebootst. De lichaamsdelen zijn afgezonken in een kooi, op tien meter diepte. Drie maanden later waren het hart en de lever volledig verdwenen en waren de kop en de pootjes bijna tot het bot verteerd. Het onderzoek wordt komende maand gepubliceerd. 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht