Verpesten de boilies het zicht in 't Grasbroek? Dan is dit de oplossing!

Dit bericht is geplaatst op 28 februari 2024
Verpesten de boilies het zicht in 't Grasbroek? Dan is dit de oplossing!

Het rottende lokaas vervuilt het water en maakt de vissen ziek.

Zaken vol met boilies halen duikers uit 't Grasbroek! Het zicht in deze stek gaat al jaren sterk achteruit. Het gemiddelde zicht is inmiddels 1,5 meter. Waar het aan ligt is onbekend, maar aan de boilie is wat te doen. Duikersgids Support Team: Marjolien Nieuwland. Elk jaar updates topduiklocaties en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken 't Grasbroek 

Boilies zijn aasbolletjes die door hengelaars in het water worden gegooid om karpers te lokken. Bij verkeerd gebruik zijn ze schadelijk voor de waterkwaliteit en de visstand. In augustus 2023 noemden we ze als een van de mogelijke boosdoeners in 't Grasbroek. Nu staan ze opnieuw in de verdachtenbank. Duikers melden ons keer op keer zakken vol boilies en andere lokmiddelen uit het water te halen. Ook nemen ze op de bolletjes, die op de bodem liggen, en op de vissen schimmels waar. Kortom, het rottende lokaas vervuilt niet alleen het water, maar maakt ook de vissen ziek. De situatie doet sterk denken aan problemen die zich ook hebben voorgedaan in Ruinerwold en de Klinkenbergerplas. De Noord Nederlandse Duik Federatie (NNDF) deed hier uitgebreid onderzoek naar. Hun bevindingen zouden ook in 't Grasbroek van toepassing kunnen zijn.  

Optelsom van factoren

Het onderzoek van de NNDF in Ruinerwold wees op een optelsom van factoren. De oplossing? Een betere samenwerking tussen duik- en hengelverenigingen. Het probleem volgens het onderzoek? Karpers wroeten en schuren graag over de bodem (karperkuilen). Dit gedrag vertroebelt het water met sediment, waardoor minder zonlicht doordringt en de bodemvegatatie achteruitgaat. Een slechte bodemvegeatatie is slecht voor de waterkwaliteit en de visstand waardoor het aantal karpers afneemt. De karpervissers gaan nu meer voeren, teveel voor de weinige karpers die er nog zijn. Het lokmiddel hoopt zich op en gaat rotten, waardoor de waterkwaliteit nog verder terugloopt. Het is een probleem dat zich in meerdere stekken voordoet. Duik- en hengelverenigingen moeten zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Samen vormen ze een ideaal team om het beheer van de duik- annex visstek optimaal op peil te houden. Wat is efficienter dan dat? Toch gebeurt het nog veel te weinig. Deel dit artikel met de visverening van jouw duikstek of tag hengelaars en visclubs. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht