Pas op voor blauwalg

Dit bericht is geplaatst op 11 augustus 2015
Pas op voor blauwalg

11-08-2015. Duikpark Zoetermaar (Noord-Aa) wordt geplaagd door blauwalg. De giftige blauwwieren zijn gevonden in de buurt van het zwemstrand. Hierdoor kan er tijdelijk niet gezwommen worden in deze plas. Blauwalg kan irritatie veroorzaken aan ogen en huid en kan leiden tot hoofdpijn en maag- en darmklachten. Ook voor andere duikplaatsen waaronder de Groene Heuvels en Slijk Ewijk gelden uiteenlopende waarschuwingen en adviezen. 

In de Groene Heuvels, in Gelderland, is zwemmersjeuk geconstateerd. Wees voorzichtig. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larfjes die actief worden als de watertemperatuur boven de twintig graden uitkomt. In Recreactieplas Slijk Ewijk is de ziekte van Weil vastgesteld. De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden. De ziekte van Weil is een zeer ernstige ziekte, de oevers van de plas zijn afgezet en er zijn waarschuwingsborden geplaatst.  

Waarschuwingen en negatieve zwemadviezen

Let goed op voordat je gaat duiken. Wees voorzichtig als er gewaarschuwd wordt, en ga niet duiken bij een negatief zwemadvies. Voor ondermeer de volgende plassen gelden waarschuwingen en negatieve zwemadviezen. Blauwe Meer Dinxperlo (negatief zwemadvies), Stoombroek Grote Strand en Naaktstrand (waarschuwing zwemmersjeuk), Twiske Kure-Jan Strand (waarschuwing blauwalg). Meer over zwemwaterkwaliteit vind je op www.zwemwater.nl. Alle blauwalgmeldingen vind je hier

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht