Oproep om vrijwilligerswerk sportduikers niet te verbieden

Dit bericht is geplaatst op 15 maart 2021
Oproep om vrijwilligerswerk sportduikers niet te verbieden

NOB wil namens initiatieven zoals SIGNI en Ghost Fishing in gesprek met ministerie van SZW om wetgeving aan te passen.

Burgerinitiatieven, zoals het verwijderen van spookvisnetten, dreigen onder de huidige wetgeving te moeten stoppen omdat daarbij sportduikers worden ingezet. Recent kreeg de Stichting SIGNI, die met hulphonden en sportduikers onderwater naar vermiste personen zoekt, nog een boete opgelegd van bijna € 5.000. De NOB wil daarom in gesprek met het ministerie van SZW om de wetgeving hierop aan te passen. 

Duiken in Nederland

SIGNI is een non-profit vrijwilligersorganisatie van sportduikers, maar moet vanwege een strikte formulering van de arbeidsomstandighedenwet aan dezelfde voorwaarden voldoen als commerciële beroepsduikorganisaties. Ook andere organisaties, waar goed opgeleide en ervaren sportduikers zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor een goed doel, kampen met deze regelgeving. "Het gaat om initiatieven met een laag risico voor de duiker, zoals het opduiken van klein afval in plassen en meren, het verwijderen van oude visnetten van wrakken of het tellen van vissoorten.” zegt bestuurslid van de NOB Thijs Wingelaar.

Duik de Noordzee schoon 

“Het is belangrijk deze initiatieven te behouden," vervolgt hij, "omdat ze een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. De huidige arbeidsomstandighedenwet houdt onvoldoende rekening met de verschillen in risico’s. Onderwaterbiologen die het gedrag van vissen bestuderen op vijf meter diepte moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als beroepsduikers die midden op de oceaan constructiewerkzaamheden verrichten aan boorplatforms. Een opleiding tot beroepsduiker brengt aanzienlijke kosten met zich mee en de inhoud van de opleiding staat niet in verhouding tot wat de sportduiker onder water doet en de risico’s die dat met zich meebrengt.” Andere belangrijke organisaties, die naast SIGNI, dreigen te moeten stoppen zijn: Ghost Fishing, Duik de Noordzee Schoon en Stichting ANEMOON. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht