Onweer en duiken. Welke duikstekken zijn het gevaarlijkst?

Dit bericht is geplaatst op 1 september 2015
Onweer en duiken. Welke duikstekken zijn het gevaarlijkst?

Niet duiken bij onweer. Dat is de algemene stelregel toch. In de Duikersgids app vind je voor alle duiklocaties het actuele weer. Maar, wat als je al aan het duiken bent? Welke duikplaatsen zijn het gevaarlijkst? En wat kun je doen om de risico's te verkleinen? Heb je de app nog niet? Download hem hier voor iOS en Android

Verlaat snel het water

Bliksem zoekt namelijk altijd de kortste weg omlaag en slaat vaker in aan land, omdat daar de hoogste objecten staan. Niet voor niets worden altijd bomen, lantaarnpalen of hoge gebouwen door de bliksem getroffen. Als de bliksem toch op het water inslaat, zal het dus juist het hoofd van een zwemmer of duiker treffen in plaats van het water naast hem. Daarom moet je indien je bij onweer bovenkomt, zo snel mogelijk het water verlaten. 

Minder gevaar op diepte  

Tijdens het duiken zelf loop je minder gevaar, althans op diepte. Zoet, zuiver water is een slechte geleider. De stroom zal zich vooral over het wateroppervlak verspreiden. Dat geldt niet voor zout water of vervuild water. In deze watertypen kunnen zout of zweefdeeltjes de stroom opnemen en doorgeven. Duikers zullen in zoet water dus weinig last ervaren van bliksem, indien ze zich in dieper water bevinden. Het bepalen van een veiligie diepte is weliswaar lastig, iedere blikseminslag is uniek. Eenmaal uit het water, loop je met je duiktank en natte kleding nog steeds risico's. Wat moet je doen? Op volle zee ben je enkel veilig in een gesloten metalen constructie, bijvoorbeeld een schip. Een schip leidt de bliksem langs de buitenkant af naar het water. Aan land is je auto het veiligst. Ook je auto werkt als een beschermende kooi die de bliksem naar de grond geleid. 

Zoek een schip of auto op

Onderweg schuilen onder bomen is onverstandig. Hoge objecten maken de meeste kans op een inslag. Kun je je auto niet bereiken en zijn er geen gebouwen in de buurt? Ga dan op je hurken zitten, til je hielen van de grond en plaats ze tegen elkaar aan. De bliksem zal, in geval van een inslag, dan van je ene naar je andere voet weer terug geleid worden naar de grond, in plaats van eerst omhoog via de rest van je lichaam.
Kort samengevat: ben je aan het duiken en heb je mogelijkheid, wacht dan met opstijgen tot de bliksem voorbij is. Heb je die mogelijkheid niet, blijf dan zo kort mogelijk aan de oppervlakte en ga snel naar je auto of boot toe. Bedenk altijd, de bliksem slaat in op het hoogste punt.   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht