Onweer en duiken. Welke duikstekken zijn het gevaarlijkst?

Dit bericht is geplaatst op 1 september 2015
Onweer en duiken. Welke duikstekken zijn het gevaarlijkst?

Zout en vervuild water zijn het gevaarlijkst.

Niet duiken bij onweer. Dat is de algemene stelregel. Op Duikersgids vind je voor alle duiklocaties het actuele weer. Check de plaatselijke omstandigheden om verrassingen te voorkomen. Heb je de app nog niet? Download hem hier voor iOS en Android. Maar, wat als je al aan het duiken bent? Welke duikplaatsen zijn het gevaarlijkst? En wat kun je doen om de risico's te verkleinen?

Verlaat snel het water

Ben je van plan om te gaan duiken en hoor je het boven je hoofd rommelen? Onweer is een van de gevaarlijkste weertypen om te duiken. Breek je voorbereidingen af! Blijf ook niet onbeschermd in een open gebied staan, want ook dan ben je niet veilig. Bliksem zoekt altijd de kortste weg omlaag langs de weg van de minste weerstand. Aan land komen meer blikseminslagen voor dan op het water, omdat aan land de hoogste objecten staan. Niet voor niets worden altijd bomen, lantaarnpalen of hoge gebouwen door de bliksem getroffen. Als de bliksem toch op het water inslaat loop je onderwater weinig gevaar. Bevind je je aan de oppervlakte, dan ben je niet veilig. Daarom moet je indien je bij onweer bovenkomt, zo snel mogelijk het water te verlaten. 

Minder gevaar op diepte  

Zoet, zuiver water is een slechte geleider. De stroom zal zich vooral over het wateroppervlak verspreiden. Dat geldt niet voor zout water of vervuild water. In deze watertypen kunnen zout of zweefdeeltjes de stroom opnemen en doorgeven. Duikers zullen in zoet water dus weinig last ervaren van bliksem, indien ze zich in dieper water bevinden. Het bepalen van een veiligie diepte is weliswaar lastig, iedere blikseminslag is uniek. Eenmaal uit het water, loop je met je duiktank en natte kleding nog steeds risico's. Wat moet je doen? Op volle zee ben je veilig op een schip. Een schip leidt de bliksem langs de buitenkant af naar het water. Aan land is je auto het veiligst. Ook je auto werkt als een beschermende kooi die de bliksem naar de grond geleid. 

Ga op je hurken zitten

Wat nu als je een stuk moet lopen om je auto te bereiken? Onderweg schuilen onder bomen is onverstandig. Hoge objecten maken de meeste kans op een inslag. Kun je je auto niet bereiken en kun je geen kant op? Ga dan op je hurken zitten, til je hielen van de grond en plaats ze tegen elkaar aan. De bliksem zal, in geval van een inslag, dan van je ene naar je andere voet weer terug geleid worden naar de grond, in plaats van eerst omhoog via de rest van je lichaam. Kort samengevat: Ben je aan het duiken en heb je mogelijkheid, wacht dan met opstijgen tot de bliksem voorbij is. Heb je die mogelijkheid niet, blijf dan zo kort mogelijk aan de oppervlakte en ga zo snel mogelijik naar je auto of boot toe. Bedenk altijd, de bliksem slaat meestal in op het hoogste punt.   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht