Nederlandse duikers bouwen duikboot die de hele wereld verbaast

Dit bericht is geplaatst op 26 oktober 2016
Nederlandse duikers bouwen duikboot die de hele wereld verbaast

26-10-2016. Twee duikers, Daan Pol en Filip Jonker, hebben een duikboot gebouwd die de hele wereld verbaast. Wereldwijd komen aanvragen binnen voor informatie. De Rotterdamse haven, tal van onderzoeksbedrijven en zelfs de Special Forces zijn geïnteresseerd in het unieke ontwerp. De duikboot, de Ortega genaamd, staat deze week tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Bekijk de film:

Duiken naar schatten

Daan Pol en Filip Jonker ontwierpen de Ortega om op zoek te gaan naar schatten. Wat maakt het model zo uniek dat de hele wereld in de rij staat? Ze ontwierpen de Ortega als een zogeheten 'submersible'. Het is een open duikboot, met een lengte van ruim zes meter, waar drie personen in passen. Het grootste verschil met een onderzeeër is dus vooral dat de bestuurders nat worden. Dat levert meteen het grootste voordeel op, de romp hoeft niet drukbestendig te zijn. "Dat de duikboot daardoor slechts een diepte van vijftig meter kan bereiken, maakt niet zoveel uit," legt Jonker uit. "De meeste wrakken liggen toch niet zo diep en ook het meeste dierenleven bevindt zich in de bovenste waterlagen." Een ander groot voordeel betreft de kosten. De Ortega kost onder het miljoen, waar de meeste van haar concurrenten al gauw 2 miljoen moeten opbrengen.

Interesse uit de hele wereld

Er is er inmiddels één Ortega verkocht. De echte productie start begin volgend jaar. Met behulp van Europese subsidies konden ze een bedrijfje starten waar nu negen mensen werken. De belangstelling is groot. Wereldwijd komen aanvragen binnen van verschillende grote bedrijven, waaronder bodemonderzoeker Fugro. "Bodemonderzoek voor baggerwerkzaamheden of het aanleggen van een pijpleiding is met onze duikboot goedkoper," legt Jonker uit. "Nu gebeurt het met een op afstandbestuurbare robot, maar die dingen zijn enorm duur en daar moet altijd een moederschip bij in de buurt zijn." Volgens hem scheelt het al gauw 400.000 euro op een onderzoek van een halve kilometer zeebodem. 

Inspiratie uit WO II

Toch begon het allemaal als hobby. Beide duikers wilden makkelijker lange afstanden af kunnen leggen en ook de mogelijkheid hebben om spullen mee te nemen. En dus gingen ze op zoek naar een oplossing. Al zoekende in musea en archieven stuitten ze op de 'Sleeping Beauty' van Hugh Quentin Reeves, een Britse geheim agent. Hij ontwierp tijdens de Tweede Wereldoorlog een open duikboot, een soort kano waar duikers in konden zitten. Het vermaarde personage 'Q' uit James Bond-films zou op Reeves gebaseerd zijn. Beide duikers hadden hun inspiratie gevonden, het idee van de Ortega was geboren. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht