Spectaculair nieuws! Grootste koraalsysteem ter wereld ontdekt

Dit bericht is geplaatst op 8 oktober 2016
Spectaculair nieuws! Grootste koraalsysteem ter wereld ontdekt

09-10-2016. Wetenshappers hebben in Hawai het grootste aaneengesloten koraalsysteem ter wereld ontdekt. En het is fenomenaal om te zien! Het systeem ligt op diepten tussen 30 en 150 meter en bestaat uit zeer gezond, dicht begroeid koraal. Geweldig nieuws nadat is vast komen te staan dat negentig procent van het koraal in het Great Barriere Reef verbleekt!

Biodiversiteit in vissoorten

De ontdekking is groot nieuws in de wetenschappelijke wereld. Het gaat om een gigantisch diepzeerif dat het hele eilandengebied van Hawai omvat. Wetenschappers staan versteld van de biodiversiteit in vissoorten en koralen die in dit gigantische diepzeerif voorkomen. Men verwacht dat er meer van dit soort gigantische koraalriffen zijn en dat ze goed beschermd worden doordat de omstandigheden op deze diepten nauwelijks veranderen. Mileuvervuiling en opwarming van de aarde hebben daardoor nauwelijks effect.

Kilometers puur, gezond koraal

Het onderzoek heeft bijna twintig jaar geduurd omdat het systeem grotendeels buiten het bereik ligt van duikers. Daarnaast ligt het weer te ondiep om de kosten van onbemande onderzeeers te betalen. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van camera's, onderwater drones en geavanceerde rebreathersystemen. Het onderzoeksteam bestaat uit internationale wetenschappers met aan het hoofd Richaard Pyle van Bishop Museum in Honolulu. "Wat mij nog het meest trof was de ongelofelijke afmeting," meldt Pyle aan Associated Press, "en ook de puurheid en diversiteit van het onaangetaste koraal, dat zich kilometers in de wijde omtrekt verspreid."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht