Wordt Gasselterveld de nieuwe duikstek van het noorden?

Dit bericht is geplaatst op 20 april 2016
Wordt Gasselterveld de nieuwe duikstek van het noorden?

Wordt dit dan de nieuwe duikstek van het noorden? Wellicht, maar voorlopig is het Gasselterveld vooral een duikstek in ontwikkeling, zonder leven of voorzieningen. Er mag in 2016 gedoken worden, maar alleen als je toestemming hebt van Boswachterij Gieten-Borger. Daarna wordt de balans opgemaakt om te bepalen of dit een officiele duikplaats wordt. Wil je elk jaar het beste duikadvies? Abonneer je op de Duikersgids.  

De Duikersgids volgt dit jaar de ontwikkeling van het Gasselterveld natuurlijk op de voet. Daarna wordt de stek al dan niet opgenomen in de nieuwe Duikersgids. Echt interessant is de plas nu nog niet. Het zijn vooral duikpioniers, met weinig angst voor ontberingen, die hier duiken. Velen van hen geven hun bevindingen door aan de Noord Nederlandse Duikfederatie (NNDF) die dit weer doorgeeft aan Gieten-Borger. Ga er zeker niet op de bonnefooi duiken. Zonder toestemming mag je hier niet met de auto komen! Je riskeert een forse bekeuring. 

Duiken in Gasselterveld

Wat is de potentie van deze nieuwe plas. Gasselterveld ligt in het noorden, waar relatief weinig duikstekken zijn. Dat is een groot pluspunt. Het zicht lijkt goed. Er worden zichtwaarden gemeten tot maximaal zes meter. Ook de diepte is, met ongeveer 31 meter, veelbelovend. Weliswaar moet je een flinke afstand lopen om de meeste instapplaatsen te bereiken, gemiddeld ongeveer 250 meter. Er wordt op vier instapplaatsen geexperimenteerd, instap A, B, C en D. Van instap C is bekend dat  je daar makkelijk het water in en uit kunt. 

Nog geen leven aangetroffen

Leven is in het Gasselterveld nog niet aangetroffen, op wat waterplanten, mosdiertjes en kikkervisjes na. Of dit aan de zuurgraad of de leeftijd van de plas ligt, moet nog vast komen te staan. De bodem loopt glooiend af tot meer dan dertig meter. Bij sommige instapplaatsen is sprake van een meer egale bodem, met hier en daar richels, blokken en pilaren. Op deze locaties kan het onderwaterlandschap van het Gasselterveld bergachtig aandoen. Ondiep zijn velden watergras waar te nemen tot ongeveer zes meter diepte. Het Gasselterveld lijkt gevoelig voor wind. Op winderige dagen kan het zicht teruglopen tot minder dan een meter. 

Conslusie Gasselterveld

De conclusie is als volgt. Duiken in het Gasselterveld is nu nog niet interessant omdat de plas nog in ontwikkeling is. Weliswaar is het een afwisselende duikloctie waar in de toekomst veel van verwacht wordt, mits er leven in de plas komt. komt. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen hier? Volg dan onze Facebookpagina. Wil je elk jaar informatie over de nieuwste en beste duikstekken voor het nieuwe seizoen? Abonneer je dan op de Duikersgids. Abonneer je nu
Het Gasselterveld is een voormalige 
zandwinlocatie en eigendom van Boswachterij Gieten-Borger. Staatsbosbeheer heeft een vergunning gekregen om het gebied ernaast in te richten als recreatieplas. Deze  plas komt in verbinding te staan met het water van het Gasselterveld. Nu hier reeds duiken? Meld je aan bij de NNDF en geef daarna je bevindingen door.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht