Erfgoedwet in werking. Pas op wat je doet onderwater

Dit bericht is geplaatst op 1 juli 2016
Erfgoedwet in werking. Pas op wat je doet onderwater

01-07-2016. Vanaf vandaag is de erfgoedwet in werking getreden. Dit betekent dat vanaf heden alle (wrak)duikers in Nederland strafbaar zijn als ze vondsten bergen of de bodem van archeologische vindplaatsen beroeren. Dit is een economisch delict waarvoor je vervolgd kunt worden. Het meten, fotograferen, identificeren en melden van wrakken of historische vindplaatsen is nog wel toegestaan.

Met de nieuwe wetgeving is voor het verwijderen of verplaatsen van cultureel erfgoed, dat zich op de bodem bevindt, een certificaat verplicht is.De wet stelt hiermee duidelijker dan voorheen dat het niet is toegestaan om onderdelen van historische scheepswrakken of andere vindplaatsen onder water te verplaatsen of op te duiken.Weliswaar kan een gemeente besluiten een scheepswrak vrij te geven voor onderzoek door vrijwilligers, als na onderzoek blijkt dat de archeologische waarde laag is. 

Black Wreck Day

Sportduikers klagen dat met deze maatregel veel historisch materiaal weg zal spoelen en noemen het een Black Wreck Day. Wat is precies veranderd in de wet? In de Maritieme archeologie was de wettelijke omschrijving van de begrippen ‘opgraving’ en ‘archeologisch monument’ niet altijd toereikend onder water. Maritieme archeologische monumenten liggen vaak op de bodem in plaats van in de bodem. De formulering van deze begrippen is nu aangepast. 

14-04-2016 Duikers doen belangrijkste kledingvondst van Europa ooit

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht