Energie-opslag met behulp van samengeperste lucht

Dit bericht is geplaatst op 23 november 2015
Energie-opslag met behulp van samengeperste lucht

23-11-2015. Energie opslaan in samengeperste lucht. Een bedrijf in Toronto heeft de primeur. Drie kilometer uit de kust van Toronto staat een prototype van het eerste energie-opslagsysteem onderwater. De lucht wordt samengeperst in enorme ballonnen en desgewenst weer vrijgemaakt met de natuurlijke druk van het meer. Het systeem heeft een capaciteit van 660 kilowattuur, voldoende voor de tijdelijke energie-opslag van 330 woningen.

Het idee is even simpel als ingenieus. Energie-opslag is bij vrijwel elk energiesysteem het grote probleem. Hoe bewaar je energie om het bij een tekort weer aan te wenden. De methode van Hydrostor Inc. en partnerbedrijf Toronto Hydro is twee keer zo effectief als de beste batterijen en twee keer zo goedkoop. Met warmtewisselaars wordt ook de warmte die bij de opslag vrijkomt weer hergebruikt.
De milieubelasting is minimaal en de ballonnen staan ook niet in het zicht. In de huidige proefopstellen zijn ze enkele kilometers uit de kust van Toronto geplaatst in Lake Ontario, op een diepte van 55 meter.

Eerste installatie mogelijk in Aruba

De proef loopt sinds 18 november 2015. Beide bedrijven zijn nu zo ver om het systeem commercieel in de markt te zetten en op te schalen. De ballonnen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als hefballonnen en worden via een pijpleiding aangesloten op een turbine. De natuurlijke druk van het meer wordt gebruikt om de turbine aan te drijven. Het eerste contract met een energieleverancier in Aruba is reeds gesloten. Kijk hoe het systeem werkt.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht