Dodemansduim minder zeldzaam dan gedacht

Dit bericht is geplaatst op 4 augustus 2015
Dodemansduim minder zeldzaam dan gedacht

04-08-2015. Dodemansduim lijkt minder zeldzaam dan gedacht. Pulsvissers vangen tegenwoordig elke week honderden zo niet duizenden exemplaren in hun sleepnetten. Deze zachte koraalsoort is zeldzaam in het Nederlandse deel van de Noordzee en geniet een beschermde status.

Vorige week verzamelde de bemanning van de vissersboot TX 68 nog enkele mooie exemplaren en toonde deze op de foto. Uiteraard gingen ze daarna weer ongeschonden het water in. De Dodemansduimen waren gezond en varieerden sterk in grootte, van zeer klein tot een fiks boeket. De meeste hadden zich gehecht aan kleine tot grote kiezelstenen, slechts enkele exemplaren waren los opgevists. Ook was er sprake van een behoorlijke kleurvariatie.

Dodemansduim in Oosterschelde

Dodemansduim is de enige in Nederland voorkomende koraalsoort. In de Grevelingen en de Oosterschelde zijn ze zeldzaam en klein en hebben ze vaak de vorm van een duim. In de Noordzee leven ze in kolonies en lijken het meer op complete handen. Je vindt ze op enkele kilometers uit de kust op plekken waar hard substraat aanwezig is, zoals scheepswrakken. Ze zijn er in het wit, geel en oranje. Waarnemingen van de soort nemen volgens officiele bronnen af, met een plotselinge opleving sinds 2012. 
Langs de kust leeft het Dodemansduim op plaatsen waar de dijkvoet met steenstort bekleed is en waar vrij veel stroming is. Duiklocates waar je Dodemansduim kunt spotten zijn ondermeer Plompe Toren (44) Levensstrijd (34), Vlietepolder (51), Wissenkerke (50) en Wissenkerke (52).

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht