Alarm op Bonaire. Dodelijke koraalziekte aangetroffen op riffen!

Dit bericht is geplaatst op 28 juli 2022
Alarm op Bonaire. Dodelijke koraalziekte aangetroffen op riffen!

Oproep! Deel dit bericht om verspreiding tegen te gaan.

Op de riffen van Bonaire is een zeer dodelijke koraalziekte aangetroffen. Dit meldt de natuurbeschermingsorganisatie STINAPA. Het gaat om de Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD). Duikplaats Karpata is gesloten om verspreding tegen te gaan. Eerdere uitbraken in onder meer Miami en de Bahamas hadden desastreuze gevolgen. Duikersgids Support Team: Bas Tol. Video: OceanX. Bekijk video: Elk jaar advies over de beste duikstekken. Abonneer je nu.

Duiken op Bonaire

De ziekte SCTLD treft meer dan 30 soorten hard koraal, waaronder veel belangrijke rifbouwers. Eenmaal geïnfecteerd sterft meer dan 70 procent van de koralen op het rif af. Voorlopig onderzoek, uitgevoerd op 22 en 23 juli 2022, bevestigt dat de ziekte aanwezig is en zich verspreidt bij Karpata. De duikplaats is daarom tot nader order gesloten. Medewerkers van STINAPA zoeken naarstig naar een effectief bestrijdingsplan. Maar, omdat er tegen deze ziekte weinig bestrijdingsmiddelen bestaan, wordt vooral ingezet op het tegengaan van de verspreiding. Zo wordt er bij visser op aangedrongen de aanbevolen protocollen voor het ontsmetten van vistuig nauwgezet op te volgen. Al het niet-gevoelige vistuig moet worden afgespoeld in een 1% bleekmiddeloplossing. Gevoelig materiaal moet 10 minuten in een desinfecterende oplossing worden geweekt voordat het wordt afgespoeld en volledig kan drogen.

Geef meldingen door

STINAPA roept iedereen op om dit nieuws zoveel mogelijk verder te verspreiden. Aan duikers wordt verzocht om tekenen van de infectie direct te melden, indien mogelijk met foto's en een routebeschrijving naar de locatie. Dit is van cruciaal belang. De ziekte is zeer dodelijk voor het koraal en kan in snel tempo om zich heen grijpen als we niet snel en massaal in actie komen. Ben je op Bonaire of heb je een duikreis naar Bonaire geboekt? Laat je goed over dit fenomeen informeren zodat ook jij een bijdrage kan leveren. De ziekte SCTLD is voor het eerst aangetoond in 2014 in Miami en is sindsien met een opmars bezig. Het bericht over de ziekte, op de Facebookpagina van STINAPA, heeft inmiddels al honderden duiker tot actie aangezet. Het bericht was op donderdag 28 juli maar liefst 81 keer gedeeld. Deel ook dit bericht. Ga naar de Facebookpagina van Duikersgids om te delen!   

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht