De prachtige duikzomer van 2022

Dit bericht is geplaatst op 10 augustus 2022
De prachtige duikzomer van 2022

Elke nieuwe duiker is van harte welkom.

De duikzomer van 2022 was onovertroffen. Vind je niet? Heerlijk weer, veel sepia's en zeepaardjes, weinig stekken met blauwalg, goed tot zeer goed zicht en duikers die in een shorty te water gingen. Duiken met een vakantiegevoel, bijvoorbeeld in de Kempervennen. Video: Ron Krotwaar. Bekijk video: Elk jaar advies over de mooiste duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken Kempervennen

De zomer van 2022 was prachtig. Niet alleen boven maar ook onderwater. Dat blijkt wel uit het aantal logberichten met de woorden goed zicht sinds 1 april 2022. Duikend Nederland en België hebben er met volle teugen van genoten. Het zomerse weer bracht meer mensen op het idee om te gaan duiken dan in andere jaren. Daarnaast hadden alle vakantieduikers, die tijdens de corona-jaren hun eerste duik in Nederland maakten, weer alle reden om in eigen land onderwater te gaan. Op tal van stekken is met een vakantiegevoel gedoken, compleet met gezellige after-dive. Het kon allemaal en bijna overal. Of het nu de Zeeuwse delta betrof, de Kempervennen, een barbecueduik met Scuba-Academie in de Vinkeveense plassen of een plons in een van de Belgische groeven. Wordt dit, met de verwachting van meer warme en droge zomers, het nieuwe duiken in Nederland en België?

Drukte bij duikplaatsen

Zijn er ook nadelen aan zo'n prachtige duikzomer? Natuurlijk. De natuur komt hier en daar wat meer onder druk te staan en de parkeerplaatsen stonden op de populaire duikstekken vaak overvol. Daarnaast gingen meer onervaren duikers te water dan normaal en dat zorgde hier en daar voor wat meer stof en dus slechter zicht. Wat is daaraan te doen? Drijfvermogen is nergens zo belangrijk als in Nederland. Ben je een nieuwe of onervaren duiker? Kies dan geen drukke duikstekken met veel kwetsbare soorten, zoals de Bergse Diepsluis Oesterdam. Duikscholen kunnen hier ook een rol in spelen, bijvoorbeeld door in de opleidingen nog meer nadruk te leggen op het drijfvermogen, duikers te adviseren in de keus van hun duikstekken of door de kwetsbare stekken te mijden als opleidingslocatie. Ook als ervaren duiker kun je veel doen. Toon begrip, we hebben het allemaal een keer moeten leren. Vermijd discussies maar ga het gesprek aan om tips en adviezen te geven. Want, elke nieuwe duiker is van harte welkom. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht