Bestrijding blauwalg Oostvoornse Meer

Dit bericht is geplaatst op 29 juni 2015
Bestrijding blauwalg Oostvoornse Meer

29-06-2015. De gemeente Westvoorne gaat het Oostvoornse Meer de komende maanden actief vrij houden van rottende plantenresten en andere viezigheid. Daarmee moet de overlast in het meer, als gevolg van blauwalg, beperkt worden. De sterk verslechterende waterkwaliteit van het Oostvoornse Meer is mogelijk het gevolg van het verzoutingsproces dat hier in 2007 in gang is gezet. 

De komende maanden zullen meerdere malen per week controles plaatsvinden. Zodra op de stranden plantenresten met blauwalg en drab worden gevonden, worden deze opgeruimd. Drab in het water wordt verwijderd door het water op te zuigen en de drab eruit te filteren. De actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Westvoorne, het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg en het Waterschap Hollandse Delta.

Natuur krijgt nog kans om in balans te komen
Het Oostvoornse Meer wordt zouter gemaakt vanuit het project Kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer. Dit proces is al enkele jaren bezig, met soms onverwachte gevolgen. Zo ontstond twee jaar geleden, tegen de verwachting in, een overvloed aan blauwalgen op de bodem. Blauwalg groeit normaal gesproken niet in zouter water. Uit onderzoek blijkt echter dat het om een bijzondere soort gaat die wel in zout water gedijt. Hier wordt voorlopig niets aan gedaan, de natuur krijgt eerst nog een aantal jaren de kans krijgt om weer in balans te komen.

Onderzoek naar oorzaken
Ondertussen gaat het waterschap de blauwalgbloei monitoren en wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de overmatige groei. Ook blijven de symptomen aangepakt worden. Mogelijk zullen ook (bepaalde) planten, op de bodem van het meer, gemaaid worden om overlast van rottende plantenresten tegen te gaan. Wil je op de hoogte blijven? Let op de informatie op het informatiebord aan het meer of kijk op http://www.zwemwater.nl.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht