Nederlandse sepia en pijlinktvis razend populair voor consumptie. Geen quota!

Dit bericht is geplaatst op 22 maart 2023
Nederlandse sepia en pijlinktvis razend populair voor consumptie. Geen quota!

Er zat in 2022 maar liefst 2033,5 ton in de netten.

Inktvis uit de Noordzee wordt steeds populairder voor consumptie. De sepia staat inmiddels op de tweede plaats van de meest populaire consumptie-vis uit dit gebied. Dit blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Een vangstquotum is er niet! Duikersgids Support Team: Mark van de Meulengraaf. Elk jaar updates topduiklocaties en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken in de Oosterschelde

Tong blijft met voorsprong het meest populair. Daarna volgt nu de sepia. De soort heeft de schol, zowel in hoeveelheid als in waarde, van de tweede plaats verdrongen. De aanvoer van sepia was vorig jaar dan ook uitzonderlijk hoog. Er zat maar liefst 2033,5 ton in de netten. Volgens de visveilingen in Vlisssingen en Oostende zit de populariteit van de Nederlandse inktvis om meerdere redenen in de lift. Het ontbreken van vangstquota, klimaatverandering, de afname van het aantal kabeljauwen en de sterk gestegen verkoopprijs worden als enkele oorzaken genoemd. Waarom er geen vangstquotum is, zoals voor de meeste andere vissoorten, is onbekend. Het is ook onduidelijk hoe de soorten het feitelijk doen. Daarvoor is veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig. 

Meer hard substraat Oosterschelde

Afgaand op het aantal waarnemingen van sportduikers lijkt er in de Oosterschelde sprake te zijn van een afname. Het magazine, Onderwatersport, besteedt hier aandacht aan in de uitgave van maart 2023. Bioloog Daan Delbare noemt in het blad ook de bouw van steeds meer windmolenparken in de Noordzee als mogelijke oorzaak van een eventuele terugloop. De dieren zouden tijdens hun voorjaarstrek naar de kust steeds meer hard substraat vinden om hun eieren op af te zetten. Als optie om de populaties in de Oosterschelde te stimuleren noemt hij het plaatsen van nog meer en nog grotere, harde substraten. Het spreekt vanzelf dat dit op een duurzame manier zou moeten gebeuren, in samenspraak met de belanghebbenden. 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht