App beschermt restaurantvissen met gezichtsherkenning

Dit bericht is geplaatst op 21 mei 2021
App beschermt restaurantvissen met gezichtsherkenning

Goed nieuws in de strijd tegen illegaal geïmporteerde vissen.

Restauranthouders in Hong Kong moeten op hun hoede zijn sinds de lancering van Saving Face. Een app die je, met behulp van gezichtsherkenning, vertelt of een napoleonvis al dan niet illegaal is gevangen. De klant richt de app op het aquarium met levende vissen en fotografeert een napoleonvis. De app doet de rest. Goed nieuws in de strijd tegen illegaal geïmporteerde napoleonvissen. 

Saving Face

In Azië zijn ze nog altijd erg populair, aquaria waar je zelf de vis aanwijst die je wil opeten. Een van de rondzwemmende delicatessen is de napoleonvis. De napoleonvis hoort sinds 2004 tot de bedreigde vissoorten maar is bijzonder geliefd bij Oost-Aziatische smulpapen. Ondanks de kiloprijs van 700 euro vindt de vis gretig aftrek. Hongkong en China zijn grootafnemers wat de afgelopen dertig jaar heeft geleid tot een halvering van de populatie van deze vis. Om uitsterven te voorkomen mogen ze daarom alleen in Indonesië worden gevangen en in beperkte hoeveelheden worden geëxporteerd. Helaas is het bijzonder eenvoudig om met de quota te frauderen. En toen was daar ineens de app, Saving Face. 

Zo werkt de app

Alle legaal naar Hongkong geëxporteerde napoleons staan voortaan in een database, compleet met foto’s van de unieke tekening op hun kop. Gebruikers van de gratis app kunnen een individueel exemplaar fotograferen, waarop de app controleert of de de vis legaal is. De app herkent de kenmerkende patroontekeningen die vergelijkbaar zijn met een vingerafdruk. Gezichtsherkenning levert hiermee voor het eerst een bijdrage aan het beschermen van een bedreigde vissoort. Napoleonvissen kunnen 2 meter groot worden maar worden gevangen als ze 45 centimer zijn omdat ze dan perfect op een opdienschaal passen. Helaas worden door deze voorkeur vooral napoleons gevangen die nog niet geslachtsrijp zijn en dunt de populatie uit. Saving Face zou een keerpunt kunnen zijn in deze negative spiraal.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht